Alumn

Lyckad alumnträff i Moskva

2014-10-01

Det bjöds bland annat på svensk mat och vacker musik av Allmänna sången vid den välbesökta alumnträffen i Moskva. .

Den 29 september anordnade Uppsala universitet en alumn- och vänträff i Moskva, Ryssland. Uppslutningen av alumner och vänner i Moskva blev över förväntan då hela 98 alumner och vänner kom till mottagningen efter Allmänna sångens konsert i Moskva på måndagskvällen.

Allmänna sången har genomfört en miniturné i Moskva med tre konserter och där måndagens konsert i en nästintill fullsatt konsertsal i Tchaikovskykonservatoriet blev den stora grand finale på turnén.

Efter konserten begav sig alumnerna till Restaurant Scandinavia där det bjöds på svensk mat och fantastiskt vacker sång. På mottagningen talade uppsalaalumnen Björn Fagerberg, ministerråd och biträdande myndighetschef vid svenska ambassaden i Moskva om hur ambassaden arbetar med Sverigefrämjanden och hur viktiga alumner med Sverigeerfarenhet är i detta arbete.

- Jag blir överväldigad att se den stora uppslutningen och det engagemang som alumnerna här i Moskva visar, menar Leif Kirsebom, rektorsråd för internationella frågor vid Uppsala universitet. Gruppen av alumner i Moskva är en bra blandning av yngre och äldre alumner, ryska alumner som studerat i Uppsala och svenska alumner som nu är bosatta i Ryssland.

- Detta är ett bevis på att Uppsala universitet är ett universitet med stark internationell prägel och det är något som vi kommer fortsätta att utveckla. Alumnerna spelar en viktig roll i det arbetet, både som lokala ambassadörer och även som kontaktyta för universitetet, berättar Leif Kirsebom.

Thomas Fredengren, Fundraiser vid Uppsala universitet berättade om alumnnätverket vid Uppsala universitet och talade även om satsningen för att få fram fler stipendier till icke-EU studenter. Sedan 2011 måste dessa studenter betala studieavgifter för studier vid Uppsala universitet. Alumner, företag och organisationer uppmanades att stödja denna satsning med gåvor och donationer. Läs mer på www.uu.se/stod-uu/

Utöver alumnträffen besökte även Leif Kirsebom under måndagen Russian State University for the Humanities, RGGU och det rysk-svenska centret, där Dr. Tamara Torstendahl Salytjeva är chef. Tamara är även hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Under besöket vid centret fick gruppen möjlighet att träffa förstaårsstudenter som läser svenska. Efter besöket anordnades ett möte med RGGUs vice-rektor för International Innovative Projects, Prof Vera Zabotkina, för att diskutera samarbete mellan Uppsala universitet och RGGU.

Vill du vara säker på att du får information om kommande evenemang för Uppsala universitets alumner? Gå in idag och uppdatera dina adressuppgifter i alumnnätverket.

Thomas Fredengren