Alumn

Studietiden i Uppsala resulterade i en bok

2015-10-15

Ha Soojeongs stora intresse för det svenska samhället har resulterat i en bok om Olof Palme och sedan hon kom tillbaka till Seoul har hon hållit föredrag om det svenska politiska systemet.

Sydkoreanska Ha Soojeong saknar Uppsala och sin tid vid universitetet. När hon återvände till Seoul hade hon med sig ett stort intresse för det svenska samhället och en nyvunnen upptäckt. – Jag insåg att konceptet för lycka var ett annat i Sverige än i Korea, där så mycket handlar om att prestera, säger hon.

Att tiden i Sverige har påverkat Ha Soojeong starkt, både på det privata planet och det yrkesmässiga, går inte att ta miste på. Ett stort intresse för det svenska samhället har resulterat i en bok om Olof Palme och sedan hon kom tillbaka till Seoul efter sin tid i Uppsala har hon hållit föredrag om det svenska politiska systemet för både politiker och allmänheten.

– Jag fascinerades av den icke-hierarkiska struktur som finns bland svenska politiker. I Korea är vi så vana vid att politiker arbetar för sin egen vinnings skull. När jag frågade mina svenska vänner vad de tyckte om politiker, förstod jag att de respekterade dem och tyckte att de arbetade hårt och för folkets bästa, berättar hon.

Kände sig lycklig

Det var 2009 som Ha Soojeong kom till Uppsala för att genomgå Masterprogrammet i hållbar utveckling. De två år hon tillbringade vid universitet påverkade henne även på det personliga planet.

– Jag kände mig lycklig i Sverige på ett sätt jag tidigare inte upplevt. När jag satt i gräset utanför universitetet med mina vänner och hade picknick, kände jag mig så fri. Jag låg där i gräset och njöt av livet och när jag tittade tillbaka på mitt liv i Korea insåg jag att jag bara kände mig lycklig där när jag åstadkommit något. Det finns en så stor social press i Sydkorea, och för mig var det nytt att kunna känna mig lycklig bara genom att existera, berättar hon.

Vad minns du mest från Uppsala universitet?

– Gruppdiskussionerna, de fanns med inom alla kurser och fortsatte ofta långt efter lektionstidens slut. Inom mitt program fanns studenter med olika bakgrund, både vad gällde studier och nationalitet, vilket gjorde diskussionerna än mer intressanta. En annan sak jag tagit med mig från Sverige är kanelbullerecept! Jag har äntligen lyckats baka anständiga kanelbullar och bara lukten av dem tar mig tillbaka till Sverige och tiden där.

Hur fick du idén om en bok om Olof Palme?

– När jag frågade en av mina svenska vänner i Uppsala vem som var den genom tiderna mest respekterade svenska politikern, och hon svarade att det måste vara Olof Palme, ville jag veta mer honom. Jag insåg också att de flesta koreaner aldrig hade hört talas om Olof Palme, och visste de något var det bara att han hade blivit mördad. Jag tyckte att han förtjänade bättre, och bestämde mig för att skriva en bok om honom med en utlännings ögon.

Jobbade som journalist

Redan innan sina år i Uppsala jobbade Ha Soojeong som journalist på tidningen Hankyoreh i Seoul, ett jobb hon sedan gick tillbaka till. Men i samband med att hon skrev boken om Olof Palme blev hon befordrad och jobbar nu som främsta rådgivare och talskrivare till Vd:n på företaget.

Just nu skriver hon på en ny bok, som även den har koppling till Sverige och Uppsala.

– Det är en roman om två tjejer, Hahyo och Hanna, som jagar spår av mordet på den förre presidenten i Sydkorea baserat på den verkliga utredningen av det aktuella fallet. De båda är bästisar och möttes i Uppsala när Hahyo studerade där som utbytesstudent. Hanna är adopterad från Sydkorea och arbetar nu inom ett tidningsföretag i Seoul. Den är nästan färdig, men jag känner att det saknas något, så jag tänker arbeta med den lite mer för att få till lite extra krydda.

Berättelser om nordiska företag

Istället kanske det blir enannan bok, med nordisk vinkel som kommer att hamna i bokhandelshyllorna först.

– Jag fick förfrågan från ett förlag om att skriva en bok om företag från de nordiska länderna. Arbetstiteln är: “A walk to the Nordic businesses” och den kommer att publiceras nästa vår. Den kommer att innehålla berättelser om de nordiska ländernas främsta företag, som IKEA, H & M, Bofors, Statoil, Nokia och Lego och avslöja vad som ligger bakom deras konkurrenskraft, tradition och kultur.

FAKTA: Ha Soojeong

Titel: Tidigare journalist för tidningen Hankyoreh, men sedan ett år tillbaka stabschef och närmaste rådgivare till Vd:n för Hankyoreh Media Group samt författare.

Ålder: 36 år

Bor: Sydkoreas huvudstad Seoul.

Familj: Bor med mina föräldrar (vilket är vanligt i Korea) – har eget utrymme under samma tak! Och två underbara hundar.

Utbildning: Doktorand vid Korea Development Institute School of Public Policy and Management (statligt driven tankesmedja). Masterutbildning inom hållbar utveckling vid Uppsala universitet, 2009-2011.

På fritiden: Trädgårdsskötsel och vandring.

Senaste lästa bok: Almost nearly perfect people av Michael Booth. Rekommenderas starkt!

Dold talang: Yoga och att förvandla ett rum till kaos på nolltid...

Favoritplats i Uppsala: Botaniska trädgården och området vid sjön i Sunnersta.

Favoritnation: Värmlands – de har väldigt trevlig lunch!

Vad gör dig glad: Enkla saker som vind, blommor, en trevlig pratstund, godis och något oväntat bra!

Vad gör dig arg: Något oväntat dåligt.

Ann-Cathrine Johnson