Alumn

Med Asien som arbetsplats

2015-12-03

Robert Fröjd är regionchef för Nasdaqs verksamhet i Sydostasien och Australien och jobbar med Singapore som bas sedan drygt tio år tillbaka. Han är också alumn vid Uppsala universitet.

Hissen stannar på 17:e våningen i en av skyskraporna på Collyer Quay i Singapores affärsdistrikt. Här har Robert Fröjd sin arbetsplats med utsikt mot Singapore Rivers utlopp i Marina Bay och de spektakulära byggnaderna på andra sidan vattnet. Han är sedan drygt tio år tillbaka vd för Nasdaq i Singapore med ansvar för att ta hand om och hitta nya kunder i en region som sträcker sig från Afghanistan till Nya Zeeland.

– Det blir en hel del resor, jag är ofta borta två till tre dagar i veckan för att träffa kunder och medarbetare i olika länder. Det är ett jättespännande jobb, jag träffar många intressanta och högt uppsatta personer, men ibland kan det vara lite slitsamt med alla resor.

Nasdaq är en internationell börsoperatör som tillhandahåller it-infrastruktur och handelssystem för världens ledande börser och clearinghus. När bolaget startade upp verksamheten i Singapore 2003 hade företaget drygt 10 anställda i regionen. I dag är de över 800.

– Jag kom hit 2005 och vi har växt otroligt mycket under den här tiden, kommenterar Robert Fröjd.

 

Men vi tar det från början. Robert Fröjd är alumn vid Uppsala universitet och har en examen i internationell ekonomi med inriktning mot franska från 1992. Han kommer från Norrköping och började efter gymnasiet jobba på aktieavdelningen på dåvarande Första Sparbanken i Stockholm.

– Det var egentligen en ren tillfällighet som gjorde att jag flyttade till Stockholm och började jobba med aktier. Men det gick bra för mig och det var nog därför jag sedan valde att börja plugga ekonomi.

Som 19-åring blev han ansvarig för en av bankens affärsverksamheter inom aktiehandel, men efter ett avbrott för att göra lumpen tog han tjänstledigt och började läsa ekonomi med fransk inriktning vid Uppsala universitet.

– Jag är nog egentligen humanist och att valet föll på just franska var kanske ett uttryck för det.

Utbildningens inriktning gjorde att han fick möjlighet att läsa en termin vid en fransk handelshögskola.

– Vi hade ett antal olika skolor att välja mellan och jag tog den som hade lägst andel utländska studenter för att lära mig språket ordentligt.

Det visade sig vara ett klokt val på många vis. Förutom att lära sig franska träffade Robert Fröjd även sin blivande fru, Nathalie, under tiden i Frankrike.

– Vi pendlade lite fram och tillbaka mellan Sverige och Frankrike medan vi slutförde studierna, och Nathalie var också utbytesstudent i Uppsala under en termin.

 

Efter några år i finansbranschen och sedan som egen företagare fick Robert Fröjd i början av 2000-talet jobb på OMX som ansvarig för Sales i Sydostasien.

– Jag hade jobbat mycket med USA och Europa och rest en hel del i Asien. Jag trivdes jättebra med jobbet men var konstant jetlaggad i fyra år på grund av alla resor. Så 2005 flyttade vi hit från Stockholm.

OMX och Nasdaq gick samman 2007 och verksamheten i regionen expanderade kraftigt.

– Det har skett en fantastisk utveckling i regionen och det smittar av sig. Människor har en positiv attityd och ser möjligheter.

Tempot på jobbet är högt och personliga relationer är viktigt för att lyckas.

– Man bemöter varandra med respekt och artighet och de personliga mötena är av stor betydelse. Jag tror att man som svensk har ganska lätt att anpassa sig och att jobba med människor från många olika kulturer.

Vardagslivet i Singapore är förhållandevis enkelt. Servicenivån är hög och det mesta fungerar, menar Robert Fröjd.

– Jag trivs väldigt bra här. Singapore är en stor multikulturell stad men ett väldigt litet land. Det finns bra skolor och det är säkert för barnen att ta sig runt på egen hand.

Det enda han egentligen saknar från Sverige, förutom familj och vänner, är naturen och årstidsväxlingarna.

– Jag tycker inte riktigt om klimatet här. Singapore ligger en grad norr om ekvatorn och det är alltid lite för varmt och för hög luftfuktighet. Så även om vi har en lång vinter hemma är det något jag faktiskt kan sakna.

Att Singapore är ett litet land är en annan aspekt som gör sig påmind efter en tid.

– Man måste vara lite uppfinningsrik för att hitta på något nytt. Men å andra sidan är det lätt att ta familjen med sig och åka till någon paradisö här utanför.

Trots att han trivs väldigt bra i Singapore ser han inte sin framtid där på lång sikt.

– Jag kommer inte att pensionera mig i Singapore, men det är en väldigt intressant plats att jobba på med alla kulturer och människor som möts.

 

FAKTA

Namn: Robert Fröjd

Ålder: 48 år

Familj: Hustrun Nathalie och fyra barn

Bakgrund: Civilekonomexamen med inriktning mot franska från Uppsala universitet

Gör mig glad: Att hjälpa andra

Gör mig arg: Orättvisor

Senast lästa bok: Översten får inga brev av Gabriel Garcia Marquez