Alumn

Sömnforskare i nytt avsnitt av Forskarpodden

2016-03-16

Christian Benedict är sömnforskare och docent i neurovetenskap.

- En god natts sömn är dödsviktigt, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet, i samtal med programledarna när säsongens första ”Forskarpodden” drar igång med fem nya avsnitt under våren.

Forskarpodden" är Uppsala universitets bidrag till podd-världen. Podden produceras av universitetet och kan beskrivas som ett lättsamt och intresseväckande samtal mellan en aktuell forskare och de båda programledarna Niklas Norén och Jonas Löfvberg.

Fem avsnitt, ungefär en halvtimme långa, kommer att släppas med två veckors mellanrum under våren, för att under hösten följas av ytterligare fem avsnitt.

I det första avsnittet, som lanseras idag, tar sömnforskaren, Christian Benedict, docent i neurovetenskap, udden av den allmänna uppfattningen, som till exempel att det räcker med att sova 5-6 timmar om man har en hög prestationsförmåga -  när det i själva verket handlar om hur hög kvalitet på sömnen man har, för att klara sig bra.

- Ganska många sjukdomar utvecklas i mörkret, då de inte känns, säger han och vill understryka vikten av god sömnkvalitet, för att undvika sjukdom.

Andra områden som Forskarpodden kommer att ta sig an under våren är medicin, religionshistoria och ”Internet of things” -  där Sverige som land vill bli ledande internationellt. Vid Uppsala universitet finns forskare inom området.

Alla tidigare poddavsnitt såväl som kommande avsnitt,  finns samlade på en webbsida inom Uppsala universitets domän och kan laddas ned via iTunes och andra poddläsare.