Alumn

Nu börjar nedräkningen till Sista april

2016-04-18

Nu är det snart dags för mösspåtagningen i Carolinabacken!

Nu börjar klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong räkna ner till Mösspåtagningen den sista april klockan 15.00 (prick). Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år finns det ännu fler anledningar att komma till backen. Det är nämligen där OD:s traditionsenliga konsert kommer att äga rum.

Sista april – Valborgsmässoafton - är årets största studenthögtid i Uppsala. Det är en folkfest som lockar både studenter, Uppsalabor och besökare från när och fjärran.

Speciellt för i år är att OD:s traditionella konsert kommer att äga rum ute på Carolina Redividas trappa. Anledningen till detta är att universitetshuset, där evenemanget normalt hålls, renoveras och är stängt. Konserten börjar direkt efter Mösspåtagningen och pågår en halvtimme.

De klassiska programpunkterna omfattar grötfrukost, forsränning, sillunch, Mösspåtagning, OD:s konsert, champagnegalopp på nationerna, bal på slottet och vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott.

En ny tradition är studentnationernas initiativ Varannan-vatten med gratisutdelning av vatten på flaska under dagen.

- Uppsala universitet har deltagit i Varannan Vatten-kampanjen sedan studentnationerna tog initiativet för sex år sedan. I år delas fler flaskor vatten ut än någonsin förut, vilket är jätteroligt. Kampanjen är ett utmärkt exempel på ett gott och ansvarsfullt samarbete mellan studentliv, universitet och andra aktörer i staden, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Mer fakta och bakgrund om traditionerna vid Sista april i Uppsala