Alumn

Erika Rahmqvist är ny stipendiat i New York

2017-01-27

Uppsala universitets stipendium för en ettårig praktiktjänst vid svensk-amerikanska handelskammaren i New York är inne på sitt sjätte år. Erika Rahmqvist är redan på plats och ser fram emot möjligheten att få lära sig om arbetet på handelskammaren och att utveckla universitetets alumnverksamhet i staden.

Erika Rahmqvist är nyexad från Kandidatprogrammet i ekonomi med inriktningen internationellt företagande och marknadsföring. Hon har hittat boende i Brooklyn och började sitt nya jobb den 16 januari.

– Jag lämnade in min uppsats förra fredagen, och sen åkte jag på lördag morgon hit. Det känns skönt att vara här och installerad. I morse hade jag möte med Per Ståhle som är ordförande i Uppsala universitets alumnkapitel i New York.

Hon tar över praktiktjänsten på handelskammaren efter Gabriella Andersson. Tjänsten delas mellan 75 procents arbete för handelskammaren och 25 procents arbete med Uppsala universitets alumnverksamhet.

På vilket sätt ska du hjälpa alumner och alumnverksamheten?
– Dels kommer jag sitta som sekreterare i styrelsen och dels kommer jag ansvara för att planera mycket event. Dels en Valborgsgasque som vi har varje år, och dels en gasque på hösten i samband med årsmötet. Sedan är det lite andra event, ett talarevent på våren och ett på hösten. Det blir också mindre events och mycket fundraising eftersom det är en ideell verksamhet. Fokus kommer vara att rekrytera nya medlemmar och att få dem att vilja engagera sig. Målet är att utveckla och förbättra alumnverksamheten och vi är beroende av våra medlemmar och det är för deras skull vi finns till.

Vad har du fått för arbetsuppgifter för handelskammaren?
Uppsala universitets stipendium går till en speciell position. Det handlar om att jobba med kommunikation, att hjälpa Yasmina Backström som är Head of Communications. Då ingår det att göra medlemsutskick, en medlemstidning sju gånger per år, en årsrapport, en halvårsrapport och att sköta medlemsregistret. För mig är det mycket att sitta i Indesign och klippa och klistra ihop allting.

Varför sökte du stipendiet?
– Ja varför skulle man inte vilja söka? Det är en fantastisk möjlighet att få bo och jobba i USA, framförallt i New York som är en sådan världsmetropol. Sen tycker jag att själva jobbet är kul med kommunikation och Indesign. Jag tycker mycket om att resa och uppleva nya kulturer. Det innebär också en unik chans att knyta kontakter inom svenskt näringsliv och öppnar för framtida karriärmöjligheter.

Under sina studier vid Uppsala universitet åkte Erika på utbyte till Kalifornien.

– Jag har en relation till USA sedan jag var här ett år. Folk är väldigt öppna tycker jag. Och New York och Kalifornien har mycket gemensamt. Sedan märker man att Kalifornien är mer laid back och New York är mer hektiskt.

Vad som händer efter stipendiet i New York återstår att se.

– Jag får känna efter under året. Jag tycker om internationellt företagande och att resa, så det vore kul att jobba i ett internationellt företag även om det är i Sverige.