Åttondeklassare laddar för regionfinal i Teknikåttan

9 April 2014

Torsdagen den 10 april möts 12 lag från Uppsala med omnejd för semi – och regionfinaler i Teknikåttan. Tävlingen går av stapeln på Uppsala universitet där eleverna utmanas i frågor och uppgifter på temat ”Hit & dit”. Vinnarlaget går vidare till riksfinalen i Karlstad den 22 maj.

Drygt 2300 elever i årskurs 8 deltog i Uppsalaregionens kval till Teknikåttan, den riksomfattande tävlingen i naturvetenskap och teknik. Åttondeklassare över hela Sverige gnuggade geniknölarna i februaris kvalomgångar med tema kommunikation. Kunskaper om bland annat datatrafik och transporter sattes på prov i frågor om hur databilder skickas mellan datorer, ifall jordens gravitationskraft påverkar fallskärmshoppare och hur ståhjulingen Segway lyckas hålla balansen.

Inför semifinalerna den 10 april har de tävlande ställts inför nya utmaningar i form av en klassuppgift. Eleverna ska konstruera tre olika transportmedel som ska kunna ta sig fram genom tre olika ämnestillstånd: en bil som går på fast underlag, en båt som flyter på vatten och ett flygplan som svävar genom luft. Till rikstävlingen ska klassen dessutom bygga en modell utifrån ett kodspråk de själva konstruerat.
En av de klasser som kvalat in till torsdagens semifinaler på Uppsala universitet är 8A på Gluntens Montessoriskola. Enligt Ma/Teknik-lärare Ann-Christin Fejes är eleverna glada över att få vara med i Teknikåttan och är uppslukade av förberedelserna.

- Eleverna jobbar nu i syslöjdssalen, träslöjdssalen, bildsalen, NO-labbet och matterummet, och vi har även skapat en designgrupp, teorigrupp, skyltgrupp och t-shirtgrupp. Det är bra att klassuppgiften innehåller tre delar så att klassen kan dela upp sig i grupper där alla kan bidra och känna sig delaktiga, säger Ann-Christin Fejes.

- Trots att vi är 32 elever i klassen har verkligen alla elever engagerat sig i Teknikåttan och hittat någon uppgift de brinner för att göra. Klassen får dessutom bättre sammanhållning och gruppkänsla på köpet.

I semifinalernas frågeomgång och praktiska tävlingsmoment representeras klasserna av varsitt tremannalag. Fyra lag går vidare till eftermiddagens regionfinal där vinnarlaget får 7 500 kronor till klasskassan. Den 22 maj deltar det segrande laget i riksfinalen på Karlstad universitet. Dit kommer också en klass från den svensktalande delen av Finland, direktkvalificerad som vinnare av tävlingen TekNatur, Sjukampen. Förstapriset i Teknikåttan är 12 000 kronor och en vandringspokal med vinnarklassens namn ingraverade.

- Teknikåttan har visat sig vara en populär aktivitet som vi hoppas stimulerar intresset för teknik och naturvetenskap hos eleverna,  säger Sami Vihriälä, projektledare vid vetenskapsområdet för naturvetenskap och teknik på Uppsala universitet. Genom att delta i tävlingen tränas eleverna dels i att ta till sig fakta, dels i att samarbeta med klasskamrater i praktiska övningar, något som hjälper dem att sätta kunskaper i ett sammanhang.

Teknikåttan, semi- och regionfinaler Uppsalaregionen:
Tid: Torsdagen den 10 april, kl.09.30 – 15.30
Plats: ITC-aulan, Polacksbacken, Lägerhyddsvägen 2, Uppsala universitet

Följande klasser möts i regionsemifinalerna:
Edsbergsskolan 8I
Edsbergsskolan 8NM
Gluntens Montessoriskola 8A
Internationella engelska skolan 8A
Katarinaskolan Lepus
Kunskapsskolan 8.3
Kunskapsskolan NORRA 8.1
Prolympia Åkersberga Mexico City
Sollentuna Musikklasser 8MB
Uppsala Musikklasser 8A
Uppsala Musikklasser 8B
Uppsala Musikklasser 8C

Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet arrangerar genom Teknat Samverkan tävlingen Teknikåttan i samarbete med andra svenska lärosäten i syfte att öka elevers intresse för naturvetenskap och teknik.

Se även Teknikåttans hemsida.