The University

Segerstedt Building officially opened

2017-09-07

On 1 September, the Segerstedt Building was officially opened. The building will house university management and roughly 600 employees, gathering the whole university administration. It will also function as a central hub and meeting place for the whole University. On 9 September the building opened to the public during Uppsala Culture Night.

“Uppsala University is an international workplace with leading research and education, and as such needs qualified and unified support with cooperation across divisions. Now we can realise this in a building that is open, welcoming and accessible,” says Katarina Bjelke, University Director at Uppsala University.

The Segerstedt Building, developed by Akademiska Hus, is home to the university management and administration, which relocated from nine different locations across Uppsala during the summer. When entering the building you will find a large reception desk which provides services to students, visitors and university staff. There is a restaurant and a number of meeting rooms which are available to all who work at the University. The office floors contain separate offices, open-plan areas and activity-based areas. The different divisions have been allowed to influence their respective parts of the building, which has created an interesting and flexible work environment.

The building is named after Torgny Segerstedt, who was Uppsala University’s Vice-Chancellor from 1955 to 1978. Its central location behind Uppsala Castle, roughly half-way between the Ångström Laboratory and Ekonomikum, makes it accessible to both visitors and university staff. The two main entrances have been decorated with the art installation “Color wheel” by American artist Spencer Finch.

Photo: Adam Mørk/3XN

Danish architects 3XN have aimed for high architectural quality, taking into account the building’s surroundings. This is realised in material choices, colouring and shape, ­which interacts with the shapes of the surrounding environment. Seen from above, the building is triangular with staircases in each corner and a large, central atrium letting daylight into the building.

Interior designers Indicum have drawn up floor plans and selected furnishing in close cooperation with the University and with 3XN. Many of the furnishings are custom made to fit the architecture of the building. The design style is inspired by nature, which is reflected in materials, colours, furniture, desk surfaces and other details.

The Segerstedt Building has been built to high environmental standards. Efficient energy use, sound material choices, a quiet working environment and good ventilation have all been important criteria. Solar panels on the roof contribute to the building’s energy supply. Environmental and sustainability considerations are also a high priority in the restaurant. Outside there are charging points for electric cars and bikes. Finding new uses for the administration’s old furniture was an important part of the move to the new building.

The Segerstedt Buildling’s location has been reserved for the University for nearly 50 years. Planning began in 2008 and 3XN was commissioned to design the building in 2010. The ground-breaking ceremony was held on 8 October 2014 and the building was officially opened on 1 September 2017.