Forskning

Första DNA-studien på Linnéväxter klar

2014-03-18

De sibiriska äppelträden växer i och omkring Linnés Hammarby.

För första gången har en DNA-studie genomförts som jämför Linnés levande växter i Uppsala med hans herbarieark hos Linnean Society i London. Resultatet, som publicerats i tidskriften Taxon, visar att de sibiriska äppelträd som idag växer på Linnés Hammarby inte är släkt med det träd Linné planterade i Linnéträdgården.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Forskarna har lyckats ta fram gammalt DNA från det sibiriska äppelträd (bärapel) som Linné själv planterade i Linnéträdgården i Uppsala på 1700-talet. Trädet finns inte kvar idag men en kvist pressades av Linné och finns på herbariearket i London.

Forskarna jämförde det genetiska fingeravtrycket av det gamla växtmaterialet med de sibiriska äppelträden som idag växer i och omkring Linnés Hammarby. Resultaten visar att träden på Hammarby är nära släkt med varandra men inte med kvisten på Linnés eget herbarieark.

-   Den är närmare släkt med träd från Ryssland och kan ha kommit till Linné med en stor frösändning från Katarina den stora av Ryssland 1773, säger Katarina Andreasen, försteförfattare och docent vid Uppsala universitet.

Forskarna kommer att fortsätta göra jämförande genetiska studier av de andra växterna på Hammarby som kan vara Linnés egna. De som visar sig vara genetiskt identiska, eller nära släkt, med växterna på Linnés herbarieark är viktiga att bevara för forskningen och för framtida generationer.

Referens:
“Genetic identity of putative Linnaean plants: Successful DNA amplification of Linnaeus’s crab apple Malus baccata”. Katarina Andreasen1, Mariette Manktelow1, Jasna Sehic2, and Larisa Garkava-Gustavsson3

Läs mer om Carl von Linné
Carl von Linné (1707–1778) är en av Uppsala universitets mest berömda professorer genom tiderna.