Nyheter och press

Segregation i miljonprogrammets spår

Forskarpodden #2: Irene Molina

Miljonprogrammet var från början en lösning på den växande bostadsbristen i Sverige och på många sätt ett försöka att skapa ett bättre samhälle. Idag är det något som bokstavligt talat byggt fast segregationen i stadsbilden.

Det menar i alla fall Irene Molina - professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet och forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF). Hon berättar om hur hennes egen bakgrund hjälpte henne att ställa rätt frågor, varför jämställdhetsarbete behövs även på universitet och hur det är att få vara med att påverka samhällsdebatten. Irene Molina har nämligen varit med och fört in uttryck som “rasifiering” och “intersektionalitet” i det offentliga samtalet. Hon forskar om bostäder och segregation, strukturell och institutionell rasism samt vardagsrasism.

Lyssna på avsnittet

Fler avsnitt av Forskarpodden