Nyheter och press

Forskarprofilen: Tove Fall

Tove Falls forskning om hundar och barnastma nådde ut till de stora amerikanska mediebolagen. FOTO: MIKAEL WALLERSTEDT

Astmarön skapar rubriker

Oscarsbelönad, i vetenskapsvärldens fokus och med nya fräscha miljoner på forskarkontot. Hösten 2015 var händelserik för Tove Fall, docent i epidemiologi.

– Vi anade att studien skulle väcka medias intresse och universitetets pressinformatör förberedde mig på vilka frågor journalisterna kunde tänkas ställa. Samtidigt är det svårt att förbereda sig på upplevelsen att bli telefonintervjuad i Colombiansk radio med en tolk som direktöversätter. Jag menar, även om uppmärksamheten skänker bekräftelse så finns också oron att det ska bli fel, känslan av att det är ju trots allt ”bara jag”.
Tisdagen den 3 november gick pressmeddelandet ut: ”Tidig kontakt med hundar minskar risk för barnastma”. Plötsligt var Tove Fall, docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper, i fokus för de stora mediebolagen. Amerikanska CBS ville ha en exklusiv intervju, brittiska BBC såg till att få två. Innan dagens slut räknade Google till över tvåhundra nyhetsartiklar och det var bara början.

– Självklart inser jag värdet i att mitt arbete exponeras. Som forskare lever man under en ständig press att dra in nya pengar, och i den hårda konkurrensen om anslagen är det ingen nackdel om mitt namn känns igen. Å andra sidan behöver man kanske inte för mycket av det goda. Även om jag inte vill ha upplevelsen ogjord överlåter jag gärna rampljuset åt någon annan nästa gång.
Dessvärre gör nog Tove Fall klokast i att inte hoppas för mycket på framtida anonymitet. Barn och husdjur är uppenbart tacksamma ämnen för journalister, och forskargruppen har redan säkrat fyra års finansiering för att ta resultaten vidare. De forskar bland annat om hur hundägande påverkar barns normala bakterieflora och utveckling av typ 1-diabetes.
– Jo, det går bra nu. Den senaste månaden har jag fått både Uppsala universitets Oscarspris och ett större anslag från Vetenskapsrådet, som jag hoppas ska bidra till att sätta en kvalitetsstämpel på min forskning. Senast jag loggade in på Facebook hittade jag fler gratulationer än när jag blev mamma.

Ändå finns saker att önska. Som epidemiolog ägnas mycket kraft åt att få tillgång till de stora biobankerna men ibland, menar Tove Fall, kan regelverken sätta väl höga hinder. Till de mer uppmärksammade fallen hör LifeGene vars mål är att samla in uppgifter från en halv miljon svenskar för framtida forskning. Datainspektionen stoppade arbetet temporärt, med hänvisning till otillräckligt preciserat syfte. Trots att Förvaltningsrätten med tiden gav förnyat grönt ljus har projektet haft svårt att återskapa sin initiala kraft.
– Naturligtvis måste vi värna integriteten, men det krävs också en väl avvägd balans gentemot den viktiga kunskap forskningen bidrar med. Idag är långsiktiga, registerbaserade studier oerhört krävande vilket hindrar relevant forskning. Jag vet att vi i Sverige har det relativt bra, men det är inget skäl att bekvämt luta sig tillbaka. Jag kan till exempel prata länge om djurförsök eller att vara ung kvinna i akademin. Risken är stor att placeras i ett obekvämt fack, men jag står hellre upp för mina åsikter och sover gott på natten. När allt kommer omkring handlar nog mycket om att väga karriärhungern mot den egna moralen!

Magnus Alsne

Fakta – Tove Fall

Namn: Tove Fall.
Ålder: 36 år.
Familj: Maken Nils och två barn, 4 och 7 år, samt hunden Ikka.
Återvänder gärna till Nepal där jag fotvandrade som tjugoåring och gärna tar med familjen någon gång.
Så snart jag får tid ska jag läsa Sara Danius senaste bok i den läsecirkel jag gått med i.
Jag har inte mött Lassie, men jag lussade för Gunnel Linde som femåring och fick ett signerat exemplar av hennes bok Den vita stenen.
Och till sist vill jag rekommendera alla att ta termos och eventuella barn till den nyrenoverade Skivlingsparken i Norby.