Medicinpris för forskning om blodkärl

23 januari 2018

Christer Betsholtz, professor i vaskulär- och tumörbiologi vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, vid Uppsala universitet, är en av två pristagare när Louis-Jeantet-stiftelsen delar ut Louis-Jeantet-priset i medicin 2018. Stiftelsen skapades 1982 enligt önskemål av den franska affärsmannen Louis Jeantet som avled i cancer 1981.

Stiftelsen finansierar Louis-Jeantet-priset i medicin samt ett antal professurer vid medicinska fakulteten  vid University of Geneva.

Christer Betsholtz. Foto: Mikael Wallerstedt

I år går priset till Christer Betsholtz, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet och till Antonio Lanzavecchia, föreståndare för Institutet för biomedicinsk forskning i Bellinzone (Schweiz). Prissumman är 700 000 schweiziska franc, varav 625 000 franc är avsedda för finansiering av pristagarnas fortsatta arbete och 75 000 franc ges till dem personligen.

Christer Betsholtz studerar de cellulära och molekylära mekanismerna bakom nybildning av blodkärl, kärlpermeabilitet och andra funktioner hos blodkärl under embryoutveckling, hos vuxna och vid sjukdomar. Hans upptäckter öppnar nya utvecklingsmöjligheter för behandling av sjukdomar i hjärnan.

Läs mer om Christer Betsholtz forskning