Uppsalas Otello utsedd till årets operaföreställning

15 december 2010

Emma Vetter (Desdemona) och Michael Weinius (Otello) i Uppsala universitets Otello.

I juni 2010 kunde en entusiastisk publik se Verdis opera Otello vid Uppsala universitet. Nu har Uppsalavarianten av Otello utsetts till årets operaföreställning av musiktidskriften Opus.

- Det känns mycket roligt , säger Stefan Karpe, director musices vid Uppsala universitet och dirigent för Otello i Uppsala, särskilt som det är i konkurrens med de professionella operahusen.

Uppsala universitets Otelloföreställning var resultatet av ett spännande och dynamiskt samarbete mellan professionella solister och universitetets och körstaden Uppsalas egna sångare och musiker.

I Uppsalaproduktionen sjöng Michael Weinius titelrollen som Otello. Övriga solister var Emma Vetter (Desdemona) och Fredrik Zetterström (Jago). Övriga roller hade sångare från Operahögskolan och körer i Uppsala. Inom ramen för projektet bildades en ny operakör och som orkester fungerade Kungliga Akademiska kapellet.

- Tack vare våra körer, vårt Akademiska kapell och våra fantastiska solister hade vi unika möjligheter att göra en produktion av världsklass, säger projektets ordförande Ulf Pettersson.

- Uppsala universitet har en viktigt roll som kulturbärare och det här var ett bra sätt att föra fram den delen av vår verksamhet, säger prorektor Kerstin Sahlin.