Möt forskare från Uppsala universitet i Almedalen

9 juni 2019

Spelmissbruk, urbanisering, medicinteknik, makt och människor – det är några av de ämnen som diskuteras vid Uppsala universitets seminarier under Almedalsveckan 2019. Ett 50-tal seminarier är samlade under Campus Gotlands tak och varje kväll bjuder statsvetenskapliga institutionen in till seminarium i Almedalsbiblioteket.

Om du inte befinner dig i Visby under Almedalsveckan kan du se nästan alla seminarier live eller i efterhand på webben. Men redan nu kan du läsa intervjuer med några av forskarna som deltar.

”Kunskap är sällan svart eller vit”

Under Almedalsveckan ger statsvetenskapliga institutionen en seminarieserie i Almedalsbiblioteket där forskare lyfter aktuella frågor under temat ”Makt och människor”.
– Vi vill lyfta vad forskningen säger om olika frågor, säger Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i vältalighet och statskunskap.

Hur kan medicinteknik snabbare komma patienter till godo?

Hallå där Ingela Nyström, professor i visualisering, som ska delta i seminariet "Oviss rebell eller remiss traditionell - teknik och hälsa för framtiden" om hur ny medicinsk teknik på bästa sätt kan komma patienterna till godo. Vad är stoppklossarna?

Sociala medier, spel och hjärndoping på agendan

U-FOLD, Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, befäster sin position vid Almedalsveckan med sex nya seminarier inom beroendefältet. I år samlar forumet ledande forskare, myndighetschefer och åtminstone en minister, ”ett mycket slagkraftigt program”, konstaterar ordförande Mathias Hallberg.

Hållbar urbanisering kräver samarbete

Söndagen 30 juni hålls sex seminarier om hållbarhet och urbanisering med fokus på Indien och Sverige i Almedalen. Vi intervjuade Swaminathan Ramanathan, gästforskare och Owe Ronström, professor i etnologi, båda vid institutionen för kulturantropologi och etnologi.

Förändringar i miljön ska förbättra barns hälsa

Hallå där, Peter Bergsten, professor i medicinsk cellbiologi, som deltar i ett seminarium om hållbar hälsa under Almedalsveckan. Det handlar om hur vi ska göra för att våra barn långsiktigt ska må fysiskt och psykiskt bra. Varför är det här en viktig fråga?

Hela Uppsala universitets program i Almedalen 2019