Nyheter och press

Skrämmande ljus hindrar fågelkollisioner

2010-09-01

Fågelkollisioner ställer till stora problem för flyget. Bara i Nordamerika beräknas fågelkrockarna varje år kosta 500 miljoner dollar. Nu hoppas forskare vid Uppsala universitet att få bort fågelflockarna från flygplatserna med hjälp av ett skrämmande ljus.

Zooekologerna Anders Ödeen och Olle Håstad, vid institutionen för ekologi och evolution, arbetar med stöd från Vinnova, att designa ljuskällor som ska skrämma de arter som skapar störst problem vid inflygningarna, ofta mellanstora fåglar i stora flockar som starar och måsar.

- Eftersom människor och fåglar har olika färgseende kan vi använda ljuskällor som ger ett maximalt, skrämmande ljus för fåglarna men som piloter och flygledare bara ser svagt eller inte alls och inte upplever som störande, berättar Anders Ödeen.

De traditionella sätten att få bort fåglarna är att skjuta dem, släppa ut falkar, eller skrämma fåglarna med starka ljud. Men det är metoder med kort verkan och som måste göras över ett stort område.

– Det finurliga med ljuset är att det klarar av att skrämma bort fåglarna enbart från luftrummet där kollisionsrisken finns. En annan fördel är att det inte finns någon tillvänjningseffekt, säger Anders Ödeen. Dessutom skulle detta kunna användas vid vindkraftparker och andra höga byggnader som har problem med fågelkollisioner.

Läs mer:

Avdelningen för zooekologi