Nyheter och press

Trådlösa sensorer - snart till nytta nästan överallt?

2010-09-01

Superkänslig böjlig termosensor, utvecklad i samarbete mellan Wisenet och företaget JoneDeTech. Kan fästas på många ytor, bland annat hud, plast och runda föremål.

Med små, billiga och driftsäkra trådlösa smarta sensorer öppnar sig oanade möjligheter. Inom en snar framtid har vi sensorer som kan mäta föroreningar i naturen, övervaka patienter utan att de ligger på sjukhus eller mäta allerginivåer i hus.

Trådlösa sensornätverk som består av hundratals eller kanske tusentals små hopkopplade enheter kan snabbt sättas ut var som helst eftersom inga ledningar behövs. Men det gäller att sensorerna är tillräckligt billiga, driftssäkra och okänsliga för angrepp utifrån.

– Vi har flera forskningsprojekt på gång, en del i samarbete med industrin, berättar Per Gunningberg, professor i datakommunikation  och föreståndare för Wisenet, Uppsala Vinn Excellence Centre for Wireless Sensor Networks vid Uppsala universitet.

Redan om tio år tror han att vi kommer att vara omgivna av fler trådlösa sensorer än vi anar, gissningsvis uppåt hundra sensorer per person.
Det kan vara sensorer som sitter inuti maskiner och som övervakar slitage, eller sensorer som balanserar luftkonditioneringar och värmesystem för så liten energiförbrukning som möjligt. Sensorer kommer även sättas ut i vattendrag och bäckar vid misstänkta föroreningar.

Också inom hälso- och sjukvården finns stora utvecklingsmöjligheter. Sensorer kan opereras in i kroppen för att ha ständig koll på exempelvis syrehalten i blodet. Tarmundersökningar kommer att underlättas av små sensorer som patienten får svälja.

Wisenet har startat ett samarbete med flera industriföretag som visat intresse för tekniken.
– Det är spännande att kombinera industrins korta perspektiv med forskningens långa, berättar Per Gunningberg.

Läs mer:

WISENET - Trådlösa sensorsystem