Nyheter och press

Välbesökt föreläsning av justitiekanslern

2012-12-05

Anna Skarhed var först ut som Alumnföreläsare

I Uppsala universitets nya föreläsningsserie talar publikdragande alumner om ämnen som ligger dem varmt om hjärtat. Först ut var justitiekansler Anna Skarhed.

Alumnföreläsningarna, som genomförs av universitetet tillsammans med alumnföreningarna, lockar åhörare bestående av studenter, anställda, en intresserad allmänhet och förstås alumner (alumn är man om man tidigare studerat eller arbetat vid Uppsala universitet, eller på annat sätt står universitetet nära).

På premiärkvällen kom drygt 100 personer till universitetshusets sal IX för att lyssna på justitiekansler Anna Skarhed, som inledde med att understryka vikten av att alumner bör försöka besöka sitt gamla universitet. Dels för att träffa dagens studenter men också för att till exempel föreläsa som denna kväll.

Anna Skarhed berättar vidare att studierna i Uppsala många gånger var både jobbiga och rejält tråkiga, men det var mödan värt eftersom hon aldrig senare ångrat sitt val. Hon träffar ofta dagens studenter och ser många likheter med sin egen studietid. Men hon ser också några skillnader, bland annat det skamligt låga antalet undervisningstimmar. Dessutom verkar betygsstressen vara betydligt värre än för 40 år sedan och många studenter oroar sig också för att få ihop kombinationen arbete och familj. Men dagens studenter inger också hopp inför framtiden, enligt Anna, de är både engagerade, nyfikna och smarta.

Anna Skarhed berättar vidare om sina 40 år i sällskap med paragrafer, då hon bland annat varit verksam som tingsnotarie, hovrättsfiskalsaspirant och domare. År 2009 blev hon Sveriges första kvinnliga justitekansler, ett ämbete som instiftades av Karl XII eftersom han behövde få hjälp med att hålla ordning på Sveriges, ibland egensinniga, landshövdingar.

Efter en timmes intressant föreläsning fick publiken svar på sina frågor och sedan avslutades kvällen med ett trivsamt mingel, ett av föreläsningarnas syften är att skapa kontaktytor mellan yrkesverksamma och studenter.

Nästa Alumnföreläsning äger rum den 27 februari då biskop emeritus Lennart Koskinen besöker Uppsala universitet.

Se och lyssna på hela föreläsningen med Anna Skarhed här