Nyheter och press

Uppdrag: Fredsobservatör

2013-05-03

Corinne Johnson besöker byn Truillo, där det finns problem med narkotika och illegala beväpnade grupper.

Ingen dag är den andra lik i jobbet som fredsobservatör, tycker Corinne Johnson och Agnes Berge. Båda är stationerade i Colombia på uppdrag av Kristna fredsrörelsen, och har haft nytta av studierna i Uppsala.

Medan Corinne Johnson arbetar i storstaden Bogota, åker Agnes Berge runt på landsbygden i regionen Chocó i nordvästra Colombia. Som fredsobservatörer ska de stötta lokala organisationer och bevaka arbetet för mänskliga rättigheter.

Uppdraget är på två år och de har redan hunnit halvvägs. Det bästa med jobbet är variationen, tycker de båda.

– Jag får göra massa olika saker och ingen dag är den andra lik. Ena dagen är jag internationell observatör på en workshop med lokala ledare om mäns våld mot kvinnor i ett litet samhälle, och andra dagen är det möten med colombianska myndigheter för att uppmärksamma människorättsförsvarares utsatta situation och behov av skydd från staten, berättar Agnes Berge.

Hon utbildade sig på politices magisterprogrammet i Uppsala, som har en internationell inriktning. Planen var hela tiden att söka sig utomlands.

Corinne Johnson studerade statsvetenskap och språk och gick sedan vidare med utvecklingsstudier.

– Jag har alltid fascinerats av hur samhällen fungerar. Min inriktning på Latinamerika och utvecklingsstudier har spätt på mitt intresse men också ökat min förståelse för bistånd och offentlig förvaltning, som jag kommer i kontakt med i mitt jobb som fredsobservatör.

Att ta klivet från universitetsstudier och ut på gatan i Bogota har varit lärorikt.

– Varje vecka lär jag mig något nytt om situationen i landet och hur människorättsförsvarare på grund av sitt jobb utstår hot, trakasserier och försvinnanden. Jag har också fått vara med på en hel del möten med olika organisationer och myndigheter, och så skriver vi mycket rapporter, inlägg och artiklar, berättar hon.

Har du haft nytta av utbildningen?

– Ja, absolut! Min tid i Uppsala utvecklade min analytiska förmåga, något som är en av byggstenarna i det här jobbet. Inte en dag går förbi utan att vi analyserar aktörer, händelser och håller oss uppdaterade om konfliktens dynamik. Min utbildning gav mig teoretiska verktyg som jag kan applicera nu när jag är "ute i verkligheten".

Även Agnes Berge uppskattar utbildningen vid statsvetenskapliga institutionen, som hon tycker är bra på att uppmuntra studenternas internationella intresse.

– Att jag läste statsvetenskap en termin som utbytesstudent i Salamanca i Spanien underlättar nu när jag arbetar på spanska och måste använda rätt terminologi och ett formellt språk.

Hon valde att åka ut som fredsobservatör för att få något annat än ett skrivbordsjobb.

– Jag ville få en utmaning och uppleva ett äventyr, men också arbeta med något konkret där jag känner att det jag gör bidrar till något positivt.

Det blev ungefär så äventyrligt som hon hade hoppats. Hon får resa runt till samhällen i regionen tillsammans med lokala människorättsförsvarare. De brukar vara borta 4-5 dagar, sova i tält och leva på fisk och matbanan eftersom det är det som är lokalbefolkningens standardkost. Mycket tid går också till rapportskrivande, möten och att göra säkerhetsanalyser.

Båda trivs med sitt arbete, men det finns en baksida, menar Corinne Johnson.

– Allt kan ändras, både mötet i morgon och resan som är planerad om två veckor kan ändras från en dag till en annan, bli inställt eller uppskjutet. Även om du planerar din vecka så kanske du behöver planera om ett antal gånger, en charm i sig kanske men något som ibland kan vara väldigt frustrerande.

En sak är säker: de kommer att lära sig mycket om internationellt arbete innan det är dags att resa hem till Sverige nästa år.

– Det är fantastiskt att få feedback direkt på att det jag gör har betydelse för andra människor, säger Agnes Berge.

----

FAKTA/Fredsobservatörer

Kristna Fredsrörelsen skickar fredsobservatörer till konfliktdrabbade områden i Colombia, Guatemala och delstaten Chiapas i Mexiko. Syftet är att ge utrymme för lokalt freds- och människorättsarbete och att skydda civilbefolkningen. Kristna fredsrörelsen har två kontor i Colombia, i Bogotá och Chocó med åtta fredsobservatörer och en samordnare.

Följ deras blogg