Ny föreläsningsserie: Fråga forskarna om framtiden

2008-01-21

Föreläsningsserien Ragnarök startar med föreläsning om klimatfrågan...

Vilka kunskaper har vi om de stora framtidsfrågorna? Vad vet vi och vad vet inte om till exempel klimatfrågan? Hur använder vi den kunskap vi har för att lösa problemen? Det är temat för vårens öppna föreläsningar ”Ragnarök eller rök utan eld” i universitetshuset, som börjar nu på onsdag.

Föreläsningsserien anordnas av Uppsala universitet i samverkan med UNT. Under fem kvällar kommer en rad experter att hålla korta föredrag och svara på publikens frågor om aktuella samtidsfrågor. Ett övergripande tema är hoten mot vår planet och mot mänskligheten – t ex energifrågan, farsoter som fågelinfluensan, krig och konflikter. Moderator är vetenskapsjournalisten Jan-Olov Johansson.

Nu på onsdag den 23 januari kommer det att handla om klimatförändringar och rymdväder. De medverkande är meteorologen och klimatstrategen Pär Holmgren, astronomiprofessorn Bengt Gustafsson och Ann-Sofie Smedman, professor i meteorologi.

Föreläsningarna ges i sal X i Universitetshuset kl 19-21 och det är fritt inträde. Premiären sker alltså på en onsdag, men de övriga föreläsningarna ges på tisdagkvällar, den 12/2, 11/3, 8/4 och 13/5.

Hela programmet