Nyheter och press

Nytt campus i Visby igång

2013-10-30

I september drog verksamheten på Uppsala universitet Campus Gotland igång på allvar. Mitt i världsarvsstaden Visby erbjuder campus en unik studiemiljö och tillgång till det fullskaliga universitetets bredd inom utbildning och forskning.

– När jag ser alla studenter strömma in till campus blir det konkret att vi är i skarpt driftläge. Det känns fantastiskt roligt, säger Olle Jansson, rektorsråd för Campus Gotland.

Campus Gotland bildades då Uppsala universitet, i juli 2013, formellt gick samman med Högskolan på Gotland. Nitton institutioner, inom områdena humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap, har verksamhet i Visby. Där finns också centrumbildningen Internationellt center för lärande för hållbar utveckling, SWEDESD. Från hösten 2014 kommer även vetenskapsområdet för medicin och farmaci att bedriva utbildning på Campus Gotland, som då blir ett tvärsnitt av Uppsala universitet.

Varje år pluggar ca 2 100 helårsstudenter vid någon av Campus Gotlands totalt över 100 kurser och tretton program på grundnivå och avancerad nivå. Antalet anställda är 175.

---

Snabba fakta om Gotland

- Antal invånare: 57 300

- Visbys invånarantal: 23 000

- Antal kilometer kust: ca 800

- Antal soltimmar per år: 2 000

- Landskapsblomma: murgröna

- Landskapsdjur: igelkott

Källa: Länsstyrelsen Gotlands län