Nyheter och press

Den goda staden i fokus

2015-10-15

Repetitioner pågår av den kända musikalen West Side Story som har premiär i november.

Under hösten 2015 bjuder Uppsala universitet in till en serie föreställningar av den kända musikalen West Side Story. Dessutom ges ett antal seminarier, debatter och föreläsningar på temat ”Den goda staden”.

”Den goda staden” är ett samverkansprojekt där kultur och vetenskap kopplas samman. Ett 20-tal aktiviteter planeras under hösten, med fokus på frågor om utanförskap och gemenskap.

En viktig del av ”Den goda staden” är musikalen West Side Story, en av 1900-talets populäraste musikaler. Handlingen kretsar kring främlingsfientlighet, utanförskap och gängmentalitet i stadsmiljö, men också kring drömmar och längtan efter ett annat liv.

Romeo och Julia-historia

Föreställningen sätts upp av Uppsala universitet och spelas i Svandammshallarna i Uppsala vid tio tillfällen i november 2015.

– West Side Story är en Romeo och Julia-historia i modern, urban kontext och handlar om staden som livsmiljö. I samband med att vi sätter upp West Side Story vill vi bjuda in till samtal och debatter om stadens utveckling, säger prorektor Anders Malmberg som är ordförande i styrgruppen för projektet.

– Musikalens tema har stor aktualitet för samhället idag och lätt att koppla till pågående forskning vid universitetet, fortsätter han.

Engagera publiken

Regissören Dan Turdén har som mål att publiken ska gå från föreställningen engagerade och medryckta, för musikalens tema är lika aktuellt idag som i 50-talets New York.

– Det finns även idag ungdomar som saknar vuxna i närheten, det finns lekar som spårar ur och det finns gängbildningar. Bernstein lyckas också gestalta den första ungdomskärleken på ett sätt som är väldigt lätt att känna igen. Det är styckets enda ljusglimt, i övrigt är det ju en tragedi.

Spelplatsen är Svandammshallarna och en tidigare tennishall. Ensemblen är ung och utvald genom auditions. Och orkestern är universitetets egna Kungliga Akademiska kapell.

– Originaluppsättningen från 1957 hade en orkester på drygt 30 man, men vi har satsat på större stråkstyrka och mera blås. Vi kommer att ha cirka 50 musiker på varje föreställning så det kommer att bli en maffigare orkesterklang än det normalt sett brukar vara, säger dirigenten Stefan Karpe.

FAKTA: Många aktörer

Projektet Den goda staden genomförs av Uppsala universitet tillsammans med ett flertal samarbetspartners. Huvudpartners är Uppsala kommun och SH Bygg.