Nyheter och press

Holuhraun – en hårsmån från katastrofen

Vulkanutbrottet vid isländska Holuhraun blev motiv till ett frimärke och lockade många turister.

Ett forskarteam vid Uppsala universitet har nu analyserat kristallerna i lavan från det stora vulkanutbrottet vid Isländska Holuhraun mellan augusti 2014 och februari 2015. Genom att studera kristallernas sammansättning kan forskarna rekonstruera lavans väg från djupet till utbrottet på jordytan.

Sedan utbrottet slutade i februari 2015 har lavafloderna förevigats på isländska frimärken, samtidigt som vulkanologer runt om i världen fortfarande kämpar med att förklara vad som egentligen hände inför Holuhrauns utbrott.

Det startade i augusti 2014 då världens blickar vändes mot Island och vulkanen Bárðarbunga. Med Eyjafjallajökulls utbrott 2010 i färskt minne var alla rädda för att flygtrafiken på nytt skulle tvingas ställas in. Bárðarbunga ligger nämligen under glaciären Vatnajökull, och det är just kontakten mellan lava och is som kan orsaka de explosiva utbrotten som skickar vulkanaskan flera kilometer upp i luften och stoppar flygtrafiken.

Inga inställda flygturer

Eyjafjallajökulls utbrott resulterade i över 100 000 inställda flygturer som påverkade drygt 10 miljoner resenärer under 8 dagar. Men denna gång blev det inget flygkaos eftersom magman istället för att åka rakt upp till Bárðarbunga och få ett utbrott under isen transporterades 45km nordöst och kom upp till jordytan vid Holuhraun, strax bortom glaciärens iskant.

Mellan augusti 2014 och februari 2015 bjöds det på en spektakulär vulkanshow, då enorma mängder lava forsade ut ur kilometerlånga sprickor. Många turister vallfärdade till lavafloderna, där upp till 1 000 kubikmeter lava pumpades ut varje sekund under utbrottets mest intensiva period.

Hade utbrottet istället skett under isen hade det blivit många gånger mer våldsamt och explosivt, med vulkanaska som kastas upp långt upp i atmosfären och troligen påverkat flygtrafiken i norra Europa under flera månader.

Kristallerna visar magmas väg

Kristallerna i lavan bär på en fascinerande historia, förklarar Harri Geiger, doktorand vid Uppsala universitet och förstaförfattare på en ny artikel om Holuhraun i tidskriften Geochemistry, Geophysics, Geosystem.

– Genom att analysera kristallernas kemi kan vi uttolka på vilket djup de bildades, samt var de stannade till och mellanlagrades på vägen till ytan. Från våra data kan vi alltså rekonstruera magmans färd från djupet till ytan under veckorna innan utbrottet började.

Forskarna kan se att magman har stannat till på flera olika nivåer på mellan 28 och 5 kilometers djup innan den slutligen nådde ytan.

– Först steg den uppåt under vulkanen Bárðarbunga, och sedan stack den iväg sidledes så att den slutligen nådde ytan bortom glaciären. Detta är början till en förklaring varför vi undslapp katastrofen med en hårsmån – nästa gång kanske vi inte har samma tur, konstaterar Harri Geiger.

Magma plumbing for the 2014–2015 Holuhraun eruption, Iceland i tidskriften Geochemistry, Geophysics, Geosystem

Börje Dahrén

2016-08-25