Nyheter och press

Uppsala universitet informerar bäst om aktuell forskning

2007-04-05

Uppsala universitet är bäst på forskningsnyheter på webben enligt IVA-aktuellt.

Uppsala universitet är i särklass bäst på att publicera forskningsresultat i en lättillgänglig form på webben. Det visar en undersökning som IVA-aktuellt har gjort.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens nyhetsorgan, IVA-aktuellt, har gått igenom 30 svenska lärosätens webbsidor från början höstterminen 2006 till 9 mars 2007.
Resultatet är glädjande för Uppsala universitet som enligt undersökning är i särklass bäst på att berätta vad universitetets forskare har kommit fram till. Och det är både forskare och informationsavdelningen som tar initiativ till publiceringen på webben, enligt informationschef Karin Carlsson.

Forskning är en huvuduppgift för universitet och högskolor och enligt högskolelagen (1996) ska högskolorna dessutom informera om sin verksamhet. IVA:s undersökning visar dock stora skillnader när det gäller att informera om forskningsresultat med hjälp av internet.
Sett till antalet webbpublicerade forskningsresultat - på universitetets förstasida (www.uu.se) och Aktuelltsidan - så ligger Uppsala universitet i topp med 180 nyhetsartiklar under denna period. Och det är ganska långt till tvåan, Umeå universitet, med sina 150 artiklar. På tredje plats hamnar Göteborgs universitet med 80 artiklar och Stockholms universitet med 60 artiklar.
Sämre är resultatet för högskolorna i landet, och vid tre högskolor hittades till exempel inte en enda artikel med forskningsresultat, under den undersökta perioden.

Fyra parametrar

IVA-aktuellt har även gjort en jämförelse där man relaterar antalet pressmeddelande med forskningsrön till hur mycket forskningsmedel lärosätena har, och då placerar sig flera av de mindre högskolorna i topp.
Uppsala universitet och Umeå universitet toppar dock listan tillsammans, om man väger in de fyra parametrarna: antalet publicerade artiklar, relationen till forskningsmedel, lättheten att komma i kontakt med forskare (kontaktinformation) och möjligheten att prenumerera på nyheter via e-post och RSS.

Läs mer i IVA-aktuellt 3/2007