Nyheter och press

Fler än tidigare har antagits till höstens utbildningar

2009-08-06

Inför höstterminen har totalt 27 411 studenter antagits till Uppsala universitet. Det är en ökning med 11 procent jämfört med höstterminen 2008. Antalet antagna till program är 5 805, en ökning med cirka 14 procent. Svårast att komma in på är läkarprogrammet, psykologprogrammet och politices kandidatprogrammet.

Nu är det andra urvalet klart inför höstterminens alla kurser och program. Under den här veckan skickas det andra antagningsbeskedet ut till studenter runt om i landet.
- I år har vi haft fler sökande och högre söktryck, vilket gör att vi fyller upp studieplatserna i högre grad. Det betyder också att många utbildningar är lite svårare att komma in på, säger Cecilia Marklund, antagningssamordnare vid antagningsenheten.
Precis som förra året är läkarprogrammet svårast att komma in på och kräver 20,00 i gymnasiebetyg. Därefter kommer psykologprogrammet (19,80), politices kandidatprogrammet (19,50), språkvetarprogrammet (19,26) och juristprogrammet (19,20).
- Språkvetarprogrammet har seglat upp till nummer fyra på listan. I år har programmet fler sökande än tidigare och många sökande med höga betyg, konstaterar Cecilia Marklund.
Förra året krävdes 18,60 för att komma in på språkvetarprogrammet, men i år krävdes 19,26 i gymnasiebetyg.

Högskoleprovet avgör


Till läkarprogrammet vid Uppsala universitet används högskoleprovsresultat som skiljekriterium bland dem som har likvärdiga gymnasiebetyg. Bland dem som antogs med 20, 00 i betyg hade den sist antagna 1,7 på högskoleprovet. Till programmet antogs 54 sökande med betyget 20,00 och 942 placerades som reserver.
De kurser som är svårast att komma in på, efter andra urvalet, är A-kurserna i företagsekonomi, psykologi (baskursen), statskunskap, sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal, samt kostvetenskap med inriktning mot näringslära.