Nyheter och press

Kördirigering lärs ut vid internationell sommarkurs

2009-08-06

Kördirigering på avancerad nivå är ämnet för en internationell sommarkurs vid Uppsala universitet. Lärarna och studenterna kommer från Ungern, Tyskland, Frankrike och Sverige. Kursen avslutas med två konserter lördagen den 15 augusti.

- Det här är en otroligt välmatad kurs i dirigering och interpretation, som kräver goda förkunskaper, berättar Stefan Parkman, professor i kördirigering.
Det är han som leder ”Master Class in Choral Conducting”, som ges inom ramen för EU:s Erasmusprogram. Det är tredje gången som kursen ges av institutionen för musikvetenskap och Körcentrum, i samarbete med olika musikkonservatorier i Europa.
I år kommer lärarna från Budapest, Paris, München och Uppsala. Var och en av lärarna har med sig fyra speciellt utvalda studenter, så nationaliteterna blandas på kursen. Det har visat sig vara ett lyckat grepp, berättar Stefan Parkman.
- Dels är det ett bra sätt att knyta ett nätverk mellan olika länder. Studenterna som möts här blir både kompisar och kolleger och brukar fortsätta att hålla kontakt. Dels får studenterna möta olika traditioner för dirigering och hur man undervisar i dirigering. Lärarna bidrar med den musik som är just deras specialitet.

Inspirerande miljö


I år har de valt att förlägga den första delen av kursen på Wiks slott utanför Uppsala.
- Det är en spännande, vacker och inspirerande miljö, med gott om undervisningslokaler och bostäder till studenterna, säger Stefan Parkman.
I nästa vecka fortsätter kursen vid institutionen för musikvetenskap. På kvällarna får studenterna förstärkning med sångare ur Uppsala Akademiska Kammarkör, som kommer att vara med vid repetitionerna.
Uppsala Akademiska Kammarkör medverkar också vid konserterna som avslutar kursen lördagen den 15 augusti i Helga Trefaldighets kyrka. Vid två konserter får alla studenter dirigera varsitt stycke ur fransk, tysk, ungersk eller skandinavisk repertoar.
- Konserterna har fri entré och brukar vara fullsatta, säger Inger Wikström, producent vid Uppsala universitets Körcentrum.

FAKTA:

”Master Class in Choral Conducting” är en av 73 kurser som erbjuds under sommaren 2009 vid Uppsala universitet. Ungefär 4 200 studenter har antagits till sommarkurserna.

Konserterna ges i Helga Trefaldighets kyrka kl 15 och 17 lördagen den 15 augusti.