Nyheter och press

Välkomstsamtal till nya studenter

2009-08-11

Hur skriver man in sig på en nation? Är det svårt att få bostad? De nya studenterna brukar ha många frågor när de rings upp och hälsas välkomna till Uppsala universitet. Under två veckor jobbar 70 studenter för fullt med att ringa runt till nyantagna studenter.

De så kallade ”välkomstringningarna” började den 10 augusti och pågår i två veckor. Telefonerna går varma mellan 17 och 21 varje kväll på universitetsförvaltningen. Vid telefonerna sitter 70 studenter som själva har läst en A-kurs eller en bit av ett program. Nu ringer de runt till nyantagna vid samma utbildning.
- Framför allt ska de hälsa välkomna, men de kan också svara på frågor om bostäder, nationer och utbildningen. Frågor som är svåra att besvara hänvisas vidare, till exempel till en studievägledare, berättar studieinformatören Noelia Ollvid.

Alla utbildningsprogram är med

Det är 15:e gången som nya studenter hälsas välkomna med ett telefonsamtal och för varje år har projektet växt. Idag är i princip alla utbildningsprogram och några A-kurser representerade. Välkomstsamtalen inom teknisk-naturvetenskapliga fakulteten arrangeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår.
- Institutionerna uppskattar välkomstringningarna och de nya studenterna brukar också vara positiva. Det visar våra utvärderingar, säger Noelia Ollvid.