"Det händer alltid något oförutsägbart"

Hallå där, Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, som skrev sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet på 90-talet.

Foto: Helena Paulin Strömberg

Hur känns det att kliva fram och berätta vem som har fått årets Nobelpris i litteratur?
– I skrivande stund har jag tillkännagivit årets pristagare en gång och det var förra året, när Svetlana Aleksijevitj tilldelades priset. Nervositet kände jag inte av, däremot var det en anspänning – och det ska det vara.

Tror du att priset påverkar litteraturintresset i världen?
– Ja, absolut. Försäljningen av pristagarens verk ökar alltid, ibland markant, ibland lite mindre, och det gäller i hela världen. Pristagaren Svetlana Aleksijevitj var väl representerad på stora kulturspråk som franska och tyska. Allt av henne fanns översatt. På engelska däremot existerade hon i marginalen. Efter priset har den engelskspråkiga världen fått upp ögonen för hennes mäktiga författarskap och översättarna är i full gång. Patrick Modiano, som fick priset 2014, var också perifer i den engelskspråkiga världen och gavs ut av ett litet universitetsförlag i USA, och så är det förstås inte längre.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut på Svenska Akademien?
– Jag kan inte tänka mig att det finns vanliga dagar. Det händer alltid något oförutsägbart som jag måste ta ställning till, ibland snabbt. Arbetsveckan kretsar i hög grad kring veckans sammankomst som äger rum på torsdagskvällar. Efter sammankomsten ligger det an på mig att verkställa de beslut som Akademien fattat. Förutom Nobelpriset delar vi ut ett sextiotal priser och stipendier.
–  I övrigt består mitt arbete av att stå i kontakt med de spirituella ledamöterna (som att försöka hålla ihop ett gäng katter, brukade min företrädare, Peter Englund, säga), vara chef över det utmärkta kansliet och det lika utmärkta biblioteket, ha översyn över Akademiens ordboksarbete i Göteborg (SO, SAOL) och Lund (SAOB), närvara vid möten med styrelser – till exempel Dramatens styrelse och Nobelstiftelsen. Jag har också det yttersta ansvaret för Akademiens ekonomi och bör hålla ett öga på börsen.

Vad minns du särskilt från doktorandtiden i Uppsala?
– Min handledare, professorn i litteraturvetenskap Bengt Landgren, som var en fantastisk person, lärd, humoristisk, omtänksam, principfast och ändå pragmatisk. Jag hade också förmånen att få lära känna Thure Stenström, Torsten Pettersson, Johan Svedjedal, Anna Williams och andra forskare vid institutionen. Andra saker jag minns är de goda tvärvetenskapliga initiativen. Gränser är till för byråkrater, inte för forskare.

---

Fakta

Namn: Sara Danius
Titel: Ständig sekreterare, med stol nr 7, i Svenska Akademien. Professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.
Utbildning: Fil.kand. vid Stockholms universitet, MA-examen vid University of Nottingham, doktorsexamen vid Duke University och doktorsexamen vid Uppsala universitet.
Intressen: Litteratur, måleri, fotografi, mode, dräkthistoria.
Favoritplats i Uppsala: Engelska parken.
Dold talang: Bra på att sticka. Har en gång i tiden spelat basket i högsta divisionen.
Gör mig glad: Min son.
Gör mig arg: Bristande generositet.

19 oktober 2016