Nyheter och press

Forskar parallellt med studierna

Psykologistudenten Felicia Sundström forskar om minimaliströrelsen.

Hallå där, Felicia Sundström, som går tredje året på psykologprogrammet och samtidigt ska delta i Junior Researcher Programme vid sidan av studierna, vad innebär det?

– Det är en möjlighet för psykologstudenter att under ett år få möjlighet att forska och förhoppningsvis också publicera forskningen. Det är ganska unikt i Sverige att få den möjligheten innan masternivån men är vanligare utomlands

Vad är Junior Researcher Programme?
– Det drivs av en organisation som ursprungligen startades av en europeisk studentförening för psykologstudenter. Organisationen har ett tätt samarbete med Cambridge universitet och syftet är att hjälpa psykologstudenter att få in en fot i forskningen redan som studenter. Tanken är också att föra ut psykologisk forskning så att den kan göra skillnad för människor i verkliga livet.

Vad ska ni forska om?
– Vi är ett team med studenter från bland annat Storbritannien, USA, Indonesien, Tyskland och Norge som ska undersöka minimaliströrelsen och se om den faktiskt kan påverka våra konsumtionsmönster och hur människor mår. Om rörelsen kan minska konsumtionen och öka välbefinnandet finns det behov att forska mer på området vilket i sin tur kan bli ett litet steg på vägen till ett mer hållbart samhälle. Resultaten kan alltså vara intressanta för beslutsfattare och organisationer som främjar hållbar utveckling.

Vad är minimaliströrelsen?
– Det är en rörelsen framför allt bland yngre som sprider sig via sociala medier. Det handlar om att leva på mindre tillgångar som en motreaktion mot konsumtionen, de flesta engagerar sig i rörelsen av miljömässiga och etiska skäl. Bloggare inom rörelsen fokuserar ofta på klädkonsumtion och berättar till exempel om sin garderob med bara några få basplagg och vad man ska tänka på för att få kläderna att hålla. Det kan också innebära att spendera mindre på elektronik, transport och prylar vilket sin tur leder till att man inte behöver arbeta lika mycket och det anser många har ökat välmåendet. Vi vet idag att bruttonationalprodukten och psykisk hälsa inte korrelerar till den grad som vi förut trodde, det vill säga när människors inkomster ökar över det livsnödvändiga ökar inte den psykiska hälsan i samma utsträckning.

Hur går programmet till?
– Vi hade ett uppstartsmöte i Slovenien i somras där vi planerade vårt forskningsprojekt och presenterade arbeten vi gjort under studierna. Uppstartskonferensen är enda gången vi träffas under arbetet, annars arbetar vi via Skype. Just nu skriver vi "protokoll", det vill säga en artikel inför studien som förhoppningsvis ska publiceras efter peer review (referentgranskning) i tidskriften Frontiers in Psychology. Vi söker också finansiering. Programmet avslutas med en konferens i Cambridge och möjlighet till 5 veckors internship (praktik).

Varför deltar du?
– Jag vill gärna forska inom psykologi och det här är en bra möjlighet att få erfarenhet och kontakter och samtidigt sprida kunskaper om psykologisk forskning så att den kommer till nytta.

Läs vidare

Forskningsprojektet "Could User-Generated-Content be effective in reducing excessive consumption?"
Junior Researcher Programme
Psykologprogrammet 2016/2017