Nyheter och press

Taigafästingen etablerad i Norrbotten 

2016-07-05

Fr v: En nymf, en adult hona och en adult hanne.

Taigafästingen Ixodes persulcatus som insamlats på öar i Bottenviken

Trots klimatet har en ny fästing lyckats etablera sig i norra Sverige. Taigafästingen är tåligare än de arter som redan finns här, och den kan bära på virus som har mycket högre dödlighet än vad vi hittills har haft i landet. Det visar ny forskning från Uppsala universitet, som publiceras i vetenskapliga tidskriften Parasites and Vectors.

― I 25 år har jag letat efter taigafästingen i Sverige. Jag var övertygad om att den snart skulle etablera sig här eftersom den spreds från Ryssland till Finland i början av 2000-talet. Tack vare information från hundägare och jägare hittade jag under 2015-2016 flera populationer av fästingen på öar i Bottenviken. Den anses vara en av de medicinskt sett allra mest fruktade fästingarterna så det är viktigt att närmare känna till var den finns, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, som har lett studien.

Till skillnad från de fästingarter som redan finns i Sverige, klarar taigafästingen av ett kallare klimat. Därför går den att hitta mycket längre norrut än vad vår vanligaste fästing gör. Den är också bärare av flera ett par varianter av TBE-virus som har mycket högre dödlighet än vad vi hittills har hittat i Sverige. På I fästingen har man också hittat mer än 20 andra ämnen mikroorganismer som kan leda till sjukdomar.     

Taigafästingen finns i stora delar av Asien, och även i Ryssland och Baltikum. I många år har forskare letat efter fästingen i både Sverige och Finland. I Finland hittade man de första Taigafästingarna 2004. Tack vare information och praktisk hjälp från lokalbefolkningen i Norrbotten hittade man Taigafästingen där 2015. 

Under den närmaste tiden skall forskare vid Uppsala universitet och Linköpings universitet undersöka vilka smittbara ämnen och sjukdomar som finns på de taigafästingar som har samlats in från öarna i Bottenviken.

Thomas G.T. Jaenson et al, 2016. First evidence of established populations of the taiga tick Ixodes persulcatus (Acari: Ixodidae) in Sweden. Parasites Vectors, DOI: 10.1186/s13071-016-1658-3