Nyheter och press

Kejserlig glans och folkfest på Linnés 300-årsdag

2007-04-23

Festveckan kring Linnés födelsedag den 23 maj innehåller både högtidligt firande med internationella gäster och aktiviteter på stan.

Festveckan i Uppsala, som utgör kulmen på det nationella jubileumsåret, invigs den 20 maj i Linneanum, Botaniska trädgården. Planeringen av festligheterna har pågått i flera år, och med en månad kvar är gästerna inbjudna och det fullspäckade festprogrammet klart. Själva födelsedagen inleds med en minneshögtid i Uppsala domkyrka, där Japans kejsare Akihito och kejsarinnan Michiko är hedersgäster tillsammans med kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

Den japanske kejsarens intresse för naturvetenskap och för Linné är välkänt. Senast under det svenska statsbesöket i Tokyo i mars besökte han Linné-utställningen på The National Science Museum och mottog samtidigt jubileets Linnémedalj.

Födelsedagsfirandet fortsätter med en traditionell akademisk procession och högtid i universitetsaulan, tillsammans med kungligheter och andra inbjudna gäster från flera länder. Senare på kvällen kommer de att delta i en bankett på Uppsala Slott.

För Uppsalaborna ordnas ett pärlband av aktiviteter på gator och torg under hela veckan. För mer information om de olika programpunkterna, se universitetets Linnésida och Uppsalaregionens sida. Firandet avslutas med vårpromotionen vid Uppsala universitet den 26 maj där ett antal hedersdoktorer som utsetts till Linnés minne promoveras, bland andra Sir David Attenborough, Dame Jane Goodall och Kofi Annan.

Uppsala rustar också för att ta emot ett stort antal journalister som vill bevaka festligheterna - enbart kejsarparet följs av ett japanskt pressuppbåd på närmare 50 fotografer och journalister. Pressen kan från och med denna vecka ackreditera sig till evenemangen på adressen www.linne2007.se.