Årets Alumn Trita Parsi frågades ut av Gottsunda-elever

23 mars 2017

Trita Parsi föreläser för skolelever i Gottsunda.

Trita Parsi är årets alumn 2016 och före detta pol.mag-student vid Uppsala universitet. Idag driver han bland annat iransk-amerikanska rådet Niac och skriver böcker om internationella relationer.

Högstadieeleverna tog tillfället i akt att ställa en mängd frågor när 2016 års alumn vid Uppsala universitet, Trita Parsi, besökte Gottsunda centrum. Iranexperten, som bland annat fungerat som rådgivare till Obamaadministrationen, pepprades med frågor om Trump, 11 september-attackerna och USA:s politiska utveckling.

Omkring etthundra elever från skolorna i Valsätra och Gottsunda hade samlats på Kulturpunkten i Gottsunda centrum den 14 mars för att lyssna till och diskutera internationell politik med Trita Parsi som kommit till stan för att senare på kvällen hålla sin alumnföreläsning ”The US and Iran in the Trump Era – Back to the Warpath?”.

Agendan för besöket vid universitetet var helt fulltecknad med möten och samtal av olika slag. Turen ut till Gottsunda blev en resa i tiden för Trita Parsi som är uppväxt i området. En del var sig likt men mycket har förändrats, konstaterade han.

Trita Parsi träffar skolelever i Gottsunda centrum.
Trita Parsi. Foto: Linda Koffmar

– En sak jag har lärt mig sedan jag flyttat till USA är vilken frihet man har i Gottsunda. Ta vara på friheten som finns här. Det gjorde inte jag, jag klagade på allt, berättade Trita Parsi för eleverna och beskrev hur man som ung i Washington inte kan eller får ta sig någonstans själv.

Det var eleverna som styrde agendan för samtalet med sina frågor och de allra flesta ville prata om USA och vad som händer där nu med Trump som president. Vad tycker du om Trump? Var befinner sig USA om 10 år? Hur var stämningen efter 9/11? Frågorna var många och besvarades noggrant i tur och ordning.

– Jag hade precis kommit till USA vid terrordåden 9/11. Och även om jag inte gillade president Buschs politik i övrigt så tycker jag att han hanterade detta väldigt bra internt. Det blev aldrig så hätsk stämning då som jag känner att det är i USA idag.

Eleverna hade fantastiskt bra frågor, konstaterade Trita Parsi efteråt.

– Det var intressant och lärorikt och jag delar många av hans åsikter. Mest intressant var det att höra om Trump, sade Arazo Mohammed i Gottsundaskolans klass 8B.