Nyheter och press

Iranexperten Trita Parsi om USA, Iran och president Trump

Iranexperten Trita Parsi har en magister i internationella relationer från Uppsala i bagaget. Hans alumnföreläsning handlar om det kritiska läget för relationen mellan Iran och USA.

Vad kan tänkas hända med relationerna mellan Iran och USA under president Trump? Det är temat för en föreläsning med Trita Parsi, som fick utmärkelsen Årets alumn vid Uppsala universitet 2016.

Trita Parsi arbetar i Washington, där han leder det iransk-amerikanska rådet Niac och har varit inofficiell rådgivare till både Barack Obama och Hillary Clinton. Grunden för sina studier lade han med en magisterexamen i internationella relationer vid Uppsala universitet.
I mars återvände han till Uppsala för att hålla sin alumnföreläsning. Han besökte också Gottsunda centrum och träffade ungdomar från Gottsundaskolan, där han själv gick en gång i tiden.

Hotar riva upp Iranavtalet

Föreläsningen handlar om den ambivalenta relationen mellan USA och Iran. Det historiska avtalet 2015 såg ut att vara början på slutet av fientligheterna. Avtalet innebar kraftiga begränsningar av Irans kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta internationella sanktioner och en utökad dialog mellan de båda nationerna.
Nu hotar president Trump med att riva upp Iranavtalet. Vad händer då med relationerna mellan USA och Iran? Det är temat för föreläsningen The US and Iran in the Trump Era – Back to the Warpath?

Se föreläsningen

---

Läs mer:

Årets Alumn Trita Parsi frågades ut av Gottsunda-elever

Uppsalaalumnen Trita Parsi: Mitt i den politiska hetluften

2017-03-24