Nyheter och press

Fem minuter hjärnforskning för unga

Mathias Hallberg och Anna Sarkadi vann 2017 års Science Slam i Uppsala.

Kan man förklara avancerad hjärnforskning på fem minuter? Kanske inte, men det kan vara fullt tillräckligt för att väcka ungas intresse för vetenskapen, menar Mathias Hallberg, professor och nybliven mästare i Science Slam.

Mathias Hallberg, professor i molekylär beroende-
forskning. FOTO: MIKAEL WALLERSTEDT

– Jag ser konceptet som ett slags forskningens Melodifestival. Varje deltagare får fem minuter på scen och förhoppningsvis hinner inte åskådarna tröttna. För egen del fick jag dessutom utlopp för min tävlingsinstinkt, och även om jag förberett mina barn på att jag knappast skulle vinna så gick det ju bra, säger Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, och nykorad mästare i Science Slam.

Vid årets Scifest, Uppsalas populära vetenskapsfestival, blev just Science Slam en av de mer bejublade programpunkterna. Upplägget är enkelt: ett urval av universitetets forskare ska på begränsad tid presentera sitt arbete för en i huvudsak yngre publik. Den som väcker störst intresse går hem med pokalen – även om titel och pokal i år delades mellan Mathias och Anna Sarkadi.

Den snarlika tävlingen Forskar Grand Prix år 2012 väckte debatt vid Uppsala universitet med farhågor om förminskning av både forskare och åhörare.

– Jag har full förståelse för att forskare inte tilltalas av tanken på att förenkla sitt fält alltför långt för att därefter bedömas på delvis felaktig grund. Själv väljer jag att fokusera på möjligheten att inspirera ungdomar att närma sig vetenskapen, att ge dem känslan att ”här kan jag också bidra”. Dessutom ser jag hellre att vi forskare förmedlar fem minuter fakta än att vi helt överlåter rummet åt mindre seriösa röster som inte tvekar att föra ut sina ibland tvivelaktiga budskap, säger Mathias Hallberg.

Reparera minnesskador i hjärnan

De frågeställningar som Mathias Hallbergs forskargrupp brottas med är huruvida man kan reparera minnesskador i en drogskadad hjärna – och vilka mekanismer som egentligen ligger bakom skadorna? Området var länge outforskat, och då teamet för några år sedan i djurstudier kartlade hur Anabola androgena steroider påverkar kognitiva förmågor var resultaten uppseendeväckande. I dag har ett antal internationella studier bekräftat iakttagelserna, och nästa utmaning är att reversera effekterna.

– Vår utgångspunkt är att de försämrade kognitiva förmågor som orsakas av bland annat droger delvis kan kompenseras genom stimulering och nybildning av hjärnans viktiga dendrittaggar. Studier visar att tillväxthormonet GH och peptiden Angiotensin IV har sådana egenskaper såväl som minnesförstärkande verkan. Dessvärre bryts peptiden snabbt ned i kroppen vilket omöjliggjort den som läkemedel, men nu har vi lyckats omvandla den till att mer likna ett läkemedel som är både mer hållbart och målsökande, berättar Mathias Hallberg.

Gå vidare med tester

Minnesförstärkande substanser, vilket även utgjorde titeln på Mathias Hallbergs presentation i Science Slam, må låta som science fiction. Men går allt planenligt i laboratoriet vid Uppsalas Biomedicinska Centrum kan kanske teamet inom överskådlig tid gå vidare med tester på människor. Och vem vet, kanske kommer några i publiken på SciFest att ta del av projektets målgång från absolut främsta parkett.

– Det var många högstadie- och gymnasieelever i publiken som både lyssnade uppmärksamt och gav rungande applåder. Förhoppningsvis inspirerade vi dem att vilja lära sig mer, och lyckades jag intressera några att vilja söka sig till våra apotekar- och receptarieutbildningar är de självklart varmt välkomna att göra ett studiebesök hos oss på BMC, här händer alltid mängder av spännande saker!

Mathias Hallberg och Anna Sarkadi segrare i Science Slam

Mathias Hallbergs forskning (på engelska)

Vetenskapsfestivalen Scifest

2017-03-28