Nyheter och press

Festival med forskning i fokus

2017-03-20

I mitten av mars var det dags för årets upplaga av Scifest, Uppsala universitets vetenskapsfestival där barn och ungdomar får möjlighet att träffa forskare, prova på experiment och upptäcka vetenskap.

Festivalen lockade omkring 8 200 besökare som fick prova på allt ifrån att extrahera DNA till att gräva fram fossil. Det bjöds även på lasershow, tävlingar och föredrag.
Förra året var första gången som forskare från universitetets samtliga tre vetenskapsområden deltog i festivalen och i år har samarbetet fördjupats.

– Vi har jobbat i en arbetsgrupp med representanter från alla tre vetenskapsområden för att få fram bra idéer, säger Tobias Blom, projektledare för Scifest.

Målet med festivalen är att inspirera och nå ut med den senaste forskningen till unga människor.

– De forskare jag har pratat med tycker att det är fantastiskt roligt att möta unga människor. Många unga är väldigt intresserade och vill lära sig mer, och att få träffa en forskare kan både väcka och öka intresset för vetenskap, menar Tobias Blom.

– Scifest var en riktig energikick. Jag och hela gruppen som var i vår monter från barn- och babylabbet blev väldigt peppade av att vara med. Vi träffade så många intresserade barn och vuxna, säger Gustaf Gredebäck, professor i psykologi och ansvarig för temat om hjärnan. Utmaningen är att det är en annan målgrupp än vi forskare är vana vid men det är också det som är kul. Det är viktigt att vara lekfull och väcka nyfikenhet genom att barnen får komma in och vara aktiva.

Läs mer om Scifest 2017

Josefin Svensson
Anders Berndt