Nyheter och press

Alzheimerforskare vid Uppsala universitet får pris av Drottning Silvia

2017-05-19

Stina Syvänen fick pris av Drottning Silvia för sitt bidrag till forskningen om Alzheimers sjukdom.

Stina Syvänen, vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, får ”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” för sin forskning inom molekylär geriatrik. Priset är instiftat av Alzheimerfonden och delades ut av Drottning Silvia i Stockholm den 18 maj i samband med en internationell konferens om demens.

De flesta av oss känner någon som drabbats av demenssjukdom. Bara i Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demens. Till år 2050 beräknas antalet drabbade ha fördubblats – om inget botemedel har utvecklats innan dess.

Stina Syvänen, institutionen för folkhälso- och
vårdvetenskap, Uppsala universitet

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. Stina Syvänens forskning handlar om att försöka bidra till utvecklingen av effektiva läkemedel. Studierna går ut på att förbättra metoderna för att avbilda de så kallade amyloidklumparna i hjärnan som är typiska för Alzheimer men också hur man kan förbättra upptaget över blodhjärnbarriären av antikroppar riktade mot amyloid.

Under de senaste åren har man jobbat målmedvetet med nya antikroppsformat som är designade för att ta sig in till hjärnan snabbt och i stora mängder eftersom det är just i hjärnan de behöver vara för att göra nytta.

– Jag känner mig mycket hedrad över priset. Priset är en bekräftelse på att vårt arbete anses viktigt och är en uppmuntran till att fortsätta vår strävan efter att kunna använda de nya antikropparna kliniskt, så att patienter kan få bättre diagnostik och förhoppningsvis även bättre behandling i framtiden, säger Stina Syvänen.

Läs mer om forskning inom molekylär geriatrik

Om priset
”Drottning Silvias pris till en ung alzheimerforskare” instiftades 2014 av Alzheimerfonden med anledning av Drottningens 70-årsdag. Priset går varje år till en lovande forskare inom demensområdet som är under 40 år och som ännu inte meriterat sig till en tjänst som lektor eller professor. Prissumman uppgår till 125 000 kronor.