Nyheter och press

Alumnen Therese Lundstedt: Bryter ny mark i konservativ bransch

2017-09-07

Uppsalaalumnen Therese Lundstedt, VD för Aktieinvest

Konsten att kommunicera enkelt och exakt för att nå fram är en av de saker alumnen Therese Lundstedt har tagit med sig från studierna i Uppsala. Idag är hon VD för nätmäklaren Aktienvest och brinner för att fler ska få upp ögonen för aktiesparande.

Therese Lundstedt vill att vi ska bry oss mer om våra sparpengar.
– Ibland blir livet mycket lättare med pengar. Traditionellt har aktiemarknaden varit en sluten värld för rika. Många tror fortfarande att är så. Men i själva verket finns det ingen bättre sparform än aktier när det gäller att få råd med sina drömmar, säger hon.

Sedan hon blev klar med studierna i Uppsala 2005 har hon arbetat sig fram i den finansiella sektorn. Mycket av det Therese Lundstedts gör handlar om kommunikation, till exempel att visa vad hon och hennes kolleger har att erbjuda och varför det är så bra. I Uppsala skrev hon sin D-uppsats om kundlojalitet.
– Min handledare kunde inte nog understryka vikten av att kommunicera enkelt, tydligt och rakt. ”Inte ett onödigt ord!” var hans råd.  Om han såg hur vi kommunicerar idag på Aktieinvest skulle han vara nöjd, tror jag.

Annars har Therese Lundstedt sina bästa Uppsalaminnen från sitt ideella engagemang inom Uppsalaekonomerna. Hon var ansvarig för Kontaktdagarna och vice ordförande under en tid.
– Det var en rolig och lärorik tid. Många av dem jag lärde känna då umgås jag med fortfarande.

När Aktieinvest rekryterade henne till VD-posten 2015 var det med ett tydligt mandat att modernisera och digitalisera verksamheten. Idag är marknadsavdelningen helt digitaliserad och flera nya sparprodukter har sett dagens ljus, till exempel en sparbox för alla som vill månadsspara i jämställda bolag. Portföljen är framtagen tillsammans med Sandra Lindqvist, Framtidsfeministen, som med stöd av mätningar kan visa att jämställda bolag presterar bättre på börsen.

Therese Lundstedt tycker att Aktieinvest visade mod när de rekryterade henne till VD-posten 2015, en ung kvinna bland gubbar.
– Alla som fattar beslut utanför normen kan förvänta sig att bli ifrågasatta. Själv känner jag nog att jag anstränger mig extra hårt för att lyckas på min position. Jag är så medveten om att ett misslyckande inte bara skulle drabba mig utan andra kvinnor i branschen.
Hittills har det gått väldigt bra. Sedan hon tillträdde som VD har verksamheten vänt från förlust till vinst och tidigare i år utsåg chefsorganisationen Ledarna henne till framtidens kvinnliga ledare.

I motiveringen till priset lyfter Ledarna fram Therese Lundstedts inkluderande ledarskap som en framgångsfaktor i förändringsarbetet.
– Det är en utmaning att övertyga om förändring på så många olika nivåer. Ledning, styrelse och medarbetare behöver alla gå samma väg. Men jag vill gärna sätta mig i utmanande sammanhang där jag kan lyckas.
– En stor del av nöjet med mitt arbete är att jag får heja på och vara med när människor växer samtidigt som jag själv lär mig jättemycket varje dag. Vi är som ett stort lag, berättar Therese Lundstedt.

Förutom att leda det strategiska förändringsarbetet deltar hon i verksamhetens alla olika delar så ofta som möjligt.
– Finansbranschen utvecklas snabbt så det är mycket att ha koll på. För mig passar det bra att det hela tiden finns nya saker att lära sig eftersom jag som person är snabb och rastlös av mig. Jag gillar när det rör på sig.

Trots en många gånger hektisk yrkesvardag beskriver Therese Lundstedt Aktieinvest som ett väldigt vänligt företag där proffsighet lätt samsas med värme.
– Hos oss byter folk toapappersrullar åt varandra. Det brukar säga någonting om stämningen. Och så kan vi skratta, jag tror att det kan vara ett bra sätt att släppa ut spänningar.

Om hon ska ge ett tips till andra unga kvinnor, och män, som siktar högt i finansvärlden är det att göra som hon har gjort, att arbeta med saker som går att mäta.
– Var mätbar! Och om du siktar uppåt måste du vara modig när det dyker upp en chans. Ta ett svårt jobb som känns läskigt, då lär du dig massor.

Fakta

Namn: Therese Lundstedt.
Ålder: 35 år.
Titel: VD för Aktieinvest.
Utbildning: Masterexamen i företagande och ledning, Uppsala universitet.
Familj: Mamma, pappa, två systrar, fyra syskonbarn och runt 40 kollegor.
Fritidsintressen: Träna, dricka vin, skratta med vänner. Och så har jag just tagit jägarexamen.
Favoritplats i Uppsala: Kakelbaren på Stockholms nation.
Favoritplats på jorden: Familjens ställe i Väster-Övsjö i Jämtland. Där brukar jag gömma mig och ladda batterierna.
Det gör mig glad: Andra människor. Jag får energi av att vara tillsamman med andra.
Det gör mig arg: Näthat och främlingsfientlighet gör mig otroligt frustrerad.
Motto: No guts, no glory.

 

Lisa Thorsén