Nyheter och press

Språkvetare vann Uppsalas Forskar Grand Prix

2017-10-05

Carina Jahani, professor i iranistik vid institutionen för lingvistik och filologi

Vinnaren av Uppsalas Forskar Grand Prix heter Carina Jahani, professor i iranistik vid institutionen för lingvistik och filologi, Uppsala universitet. Hennes mål är att skapa ett standardskriftspråk för balochiska som talas av mer än tio miljoner människor.

- Åh så roligt, balochiskan ligger mig så varmt om hjärtat, utbrister Carina Jahani när hon får veta att hon vunnit Uppsalas Forskar Grand Prix-tävling, i hård konkurrens med sex andra forskare.

Publiken hade kommit till V-Dala nation och fler än 135 personer loggat in på sina mobiler för att så småningom rösta fram en vinnare. Dessförinnan skulle juryn säga sitt ifråga om vetenskaplighet, retorik och scenisk gestaltning, en jury som var ganska svårflirtad, tyckte moderatorn Ann Fernholm.

Desto större gensvar stod publiken för. På bara fyra minuter presenterade Carina Jahani, iklädd traditionell klädsel från Balochistan, sin forskning om balochiska; detta språk som talas av fler än tio miljoner människor, framför allt i Pakistan och Iran, men som inte har någon officiell status i dessa länder och inget standardskriftspråk.

- Jag vill rädda balochiskan, det är ett mål som har funnits med under alla åren, säger Carina Jahani, som med stöd från publiken, där många av hennes vänner fanns, tog hem kvällens serger.

Hennes forskning har bestått i att beskriva olika balochiska dialekters grammatik och att dokumentera språket, bl.a. genom att publicera muntlig litteratur. Och så vill hon skapa ett standardspråk och utarbeta en ortografi med tydliga rättstavningsregler för att normera vad som är rätt och fel i skriftspråket. Det kommer också att bli en grammatisk beskrivning av standardbalochiska, en ordbok, och framtagning av tangentbord och annat tekniskt stöd.

Vinnaren går nu vidare till finalen i Stockholm i slutet av november, där åtta finalister från olika orter i landet möts. Finalen arrangeras av Vetenskap & Allmänhet.

Uppsalas Forskar Grand Prix var ett samarbete mellan SLU och Uppsala universitet.

Titta på Carina Jahanis presentation