Nyheter och press

Uppsalaalumn lockar världsartister till en magisk show i Uppsala

2014-04-04

Från ekonomistudier till heltidsjobb som trollkarl. Johan Ståhl har haft nytta av det akademiska tänkandet.

Johan Ståhl studerade ekonomi och marknadsföring i tre år vid Uppsala universitet. Sedan blev han trollkarl på heltid och har uppträtt över hela världen. Nu vill han bjuda Uppsala på en magi-och humorfestival i världsklass – Uppsala Magic and Comedy 25-27 april.

– Jag har jobbat i tolv år som trollkarl och de sista sex åren har jag uppträtt mycket utomlands på kongresser, festivaler och shower. Nu vill jag ta hem det här till Sverige och till min hemstad Uppsala. Det kommer att bli absolut världsklass, jag har inspirerats av de främsta scenerna i världen, säger Johan Ståhl.

Är det något särskilt man inte ska missa?

– Vi har en världsunik show med en kille från Chile som gör magi för blinda. Trolleri är ju annars mest förknippat med syn, men här får alla ögonbindel och en låda vid benen. Magikern säger sedan åt publiken att känna i lådan och så sker magin i deras händer!

– Här finns också chans att se den regerande världsmästaren i Sydkorea och en ståuppkomiker från komediserien Seinfeld som reser hit från Los Angeles. Totalt kommer 56 artister från fyra världsdelar. Dessutom blir det skrattyoga, trolleri med Tobbe trollkarl och nybörjarkurser i trolleri. För den som är vetenskapligt intresserad ges föreläsningar om varför man blir lurad av magi. Så det finns något för alla!

Hur lärde du dig att trolla?

– Det finns egentligen ingen utbildning i trolleri. För mig började det med att en barndomsvän lärde mig att trolla bort en femkrona och på den vägen är det.

– Man får läsa böcker, gå på kongresser och prova på kolleger. Sedan får man testa på publiken om ett trick går hem. Magi sker ju i åskådarnas huvuden och inte i händerna. Allt bygger på hur åskådarna uppfattar det som sker.

Några höjdpunkter under karriären?

– Jag har vunnit första pris i Las Vegas och jag har en stående inbjudan på Magic Castle hotel i Hollywood. När jag vill kan jag åka dit och uppträda och det brukar bli en gång om året. Totalt har jag gjort 122 föreställningar där.

– I höstas hamnade jag på omslaget till världens första trollerimagasin, det är lite som att vara fotograf och hamna på omslaget på National Geographic.

Har du haft nytta av dina studier i ekonomi och marknadsföring?

– Absolut! Det är inget jag direkt har jobbat med, jag har aldrig varit ekonom, men det är något som jag kan implementera varje dag i mitt yrke. Kanske framför allt det akademiska, kritiska tänkandet som hjälper mig att få struktur i stora projekt som det här.

Kan trolleri och magi lära oss något om hur hjärnan fungerar?

Vi tror gärna att hjärnan är så smart, men det är faktiskt väldigt lätt att lura hjärnan på olika fiffiga och finurliga sätt. På festivalen föreläser trollkonstnären Tom Stone om vetenskapen bakom magin och visar olika praktiska exempel.

Uppsala Magic & Comedy 2014 äger rum 25-27 april på Uppsala Stadsteater.

Alumnerbjudande
Alla alumner vid Uppsala universitet som är med i alumnnätverket erbjuds att köpa biljetter till två av föreställningarna till reducerat pris: Varieté och Gästspel från Norra Brunn. Logga in i alumnnätverket för att läsa mer