Nyheter och press

Årets student: ”Psykologer behövs!”

2014-04-09

Kajsa Asplund blev Årets Uppsalastudent 2013.

Kajsa Asplund har studerat vid psykologprogrammet och har under sin studietid varit med och byggt upp arbetsmarknadsmässan Psykologidagen Uppsala. Hon är också konsult vid Psykologifabriken AB och har arbetat ideellt inom Röda Korset.

Hur kom du på att dra igång arbetsmarknadsmässan Psykologidagen?

– När jag gått ett tag på psykologprogrammet så insåg jag att det fanns massor av ställen där psykologer skulle behövas men där det idag inte finns några. Jag och några kursare ville bredda bilden av vad psykologer är och kan tillföra. Men vi upptäckte också att det saknades kontaktytor där psykologer och potentiella arbetsgivare kunde träffas. Samtidigt hade institutionen en önskan om ett arbetsmarknadsevenemang, så vi fick stöd därifrån.

– Så vi grundade en förening som heter Psykologidagen, med syfte att en gång om året ordna en arbetsmarknadsdag, med bland annat mässa, föreläsningar och enskilda samtal mellan psykologer och studenter. Och en fest givetvis!

Vad ska du göra efter examen?

– Jag ska börja forska på Handelshögskolan i Stockholm. Projektet handlar om talang och hur svenska arbetsgivare ser på talang. Det pratas mycket om att talang håller på att bli den stora bristvaran. Men vad är det egentligen? Hur gör företagen för att bestämma vem som har talang och inte? Vår bedömning av människor är inte någon objektiv process. Vi har alla en massa bagage med oss, som påverkar våra bedömningar. Och hur ska man exempelvis väga talang mot lojalitet?

– Den kliniska psykologin står numera på en mycket stadigare grund än tidigare. Nu borde managementkulturen stå på tur. Det finns ingen som forskar på det inom psykologiämnet i Sverige idag. Så det är också ett led i att bredda psykologiämnet.

I höstas blev du ”Årets Uppsalastudent”. Vad ska du göra för pengarna?

– Det var fantastiskt och väldigt oväntat att få stipendiet! Jag känner mig mycket hedrad. Det är inte bara pengarna, utan minst lika mycket att få tillgång till Anders Walls nätverk. Det är en smältdegel av konstnärer, musiker, entreprenörer, forskare och andra. Det är ett otroligt kreativt gäng.

Pengarna går nog till att vidareutveckla ett stressprogram för mellanchefer som jag gjorde för mitt exjobb.

Varifrån får du ditt driv?

– Jag tror min starkaste drivkraft är att jag är så himla nyfiken! Jag vill veta, både lära mig själv och förmedla till andra. Det har underlättat studierna att allt alltid känts så kul. Det har jag nog fått med mig hemifrån. Mamma var likadan.

Kim Bergström