Nyheter och press

Studenter lär studenter på app-kursen

2014-04-09

På den neddragna projektorduken visas ett snooze-alarm för mobiltelefoner. Trött på att inte själv få bestämma längden för sin extra tupplur har den unge studenten gjort ett alarm som aktiveras efter två minuter istället för nio. Här pågår en kurs i applikationsutveckling med studenter både framför och bakom katedern.

Sexton killar har samlats för kursen app-utveckling för smarta telefoner med Hampus Iggström och Shervin Shoravi från civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi. Idén kläckte de båda studenterna redan för två år sedan.
-Vi tänkte att det vore kul om vi satt ett gäng och testade grejer tillsammans en helg. Utbildningen ger oss all teori vi behöver, men tiden räcker inte till för praktiska övningar, säger Hampus.
Shervin nickar.
-Vill du bli duktig på app-utveckling så måste du vara beredd på att sitta uppåt åttio timmar i månaden utanför undervisningen. Du måste inse att du kommer att sitta fast i hundratals timmar, och fastna om och om igen, men fortsätta ändå.

Många av sina kunskaper hämtade killarna från nätet och Stanfords filmade kursföreläsningar om app-utveckling. Mer lärde de sig under ett extraknäck hos ett företag inriktat på schemaläggning. När flera kurskamrater började be dem om hjälp, gick Shervin och Hampus till IT-sektionens styrelse ”mest för att bolla idéer kring en eventuell app-kurs”.
-Kort därefter skickades det ut ett nyhetsbrev att kursen skulle dra igång. Då kände vi att ”oj, nu måste vi ju göra det”, skrattar de.
Vid första kurstillfället kom 30 studenter. Att killarna är uppskattade går inte att ta miste på. En av deltagarna, Babak Toghiani-Rizi, utvecklade appen Cykelkompis som sedan vann pris i tävlingen Idé Uppsalas applikationskategori.
-De har verkligen offrat sin fritid och lagt ner mycket energi för att vi andra ska lära oss, säger Babak. Det är fantastiskt med sådana studenter som delar med sig av sin kunskap istället för att konkurrera med andra.