Uppsalaingenjör flerfaldigt belönad

21 november 2011

Tomas Klingström, vinnare Årets Student, Ingenjör och Ekonomistudent 2011

Civilingenjören Tomas Klingström fick den 17 november ta emot utmärkelserna "Årets ingenjör", "Årets Ekonomistudent" samt totalpriset som Årets Student i Stockholms Stadshus. Uppsalastudenten är den förste att ha nominerats och vunnit i flera av Studentprisets kategorier.

- Det känns väldigt roligt och värdefullt, säger Tomas Klingström. Det känns också skönt att ha lyckats presentera idéer som de olika jurygrupperna bedömde som både nyskapande och kommersiellt gångbara.

Studentpriset är Sveriges främsta tävling för högskolestudenter och arrangeras sedan fyra år tillbaka av Talent Relations och Studentmedia. I juryn återfinns representanter från näringslivet, högskolan och företag. De tävlande bedöms utifrån deras utföranden av cases inom en rad kategorier såsom bygg och fastighet, IT och HR. Med sin breda utbildning anmälde sig Tomas Klingström till flera klasser.

- Jag har läst till civilingenjör i molekylär bioteknik med det avslutande året på Entreprenörskolan i Uppsala, samt 15 högskolepoäng handelsrätt på Företagsekonomiska institutionen. Så jag tänkte att jag hade möjlighet att leverera bra lösningar inom såväl kategorierna Ingenjör, Medicin & forskning som Ekonomi. Till både min egen och arrangörernas stora överraskning så lyckades jag med att bli nominerad i alla de tre kategorier som jag deltog i.

På Studentprisets gala som genomfördes förra torsdagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus presenterades först de tre nominerade i varje klass. Efter juryns motivering stod Tomas Klingström som vinnare i såväl ingenjörs- som ekonomiklassen. Men prisregnet tog inte slut med det.

- I slutet av galan fick jag även ta emot totalpriset som årets student från Nyamko Sabuni som var prisutdelare i egenskap av vice utbildningsminister, berättar Tomas Klingström.

-När jag först insåg att jag hade chans att vinna i flera kategorier började jag tvivla på om de verkligen fått några bra förslag. Men på galan fick jag träffa de andra nominerade och insåg att det definitivt var många duktiga kandidater. Bland annat satt jag bredvid en av de andra ekonomikandidaterna på middagen. Förutom att han var grymt trevlig hade han läst till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm och nyligen börjat arbeta på McKinsey Consulting. Att jag ändå kunde vinna känns som ett kvitto på värdet och gångbarheten i min utbildning till civilingenjör med en avslutande termin på Entreprenörsskolan.

Titeln Årets Student medförde en prissumma på 40 000 kr och en specialdesignad glasstayett; därtill fick Tomas Klingström en prissumma om 10 000 kr för vardera kategori han vann. Men vad de pengarna ska gå till är inte helt beslutat ännu även om det finns en rad andra projekt att satsa på.

- Jag blev klar med mina studier den 28:e oktober och arbetar för närvarande på SLU. Samtidigt håller jag på att starta upp företaget Modelomics med professor Jan Komorowski, där vi arbetar med klassificering av patienter inom läkemedelsstudier.

Sin vana trogen tar dock inte projekten och ambitionsnivån slut där för Tomas Klingström. Och med tanke på den trefaldige vinnarens breda register återfinns åtagandena som sig bör inom vitt skilda kategorier.

- Jag har ytterligare ett annat uppdrag där jag sitter i styrelsen för Hariett AB som arbetar med utbildningslösningar och applikationsutveckling.

För mer information, kontakta Tomas Klingström, tomas.klingstrom@modelomics.se, tel. 073 - 720 31 54

Läs mer om Studentpriset på http://www.studentpriset.se/