Nyheter och press

Pressinbjudan: Higgspartikeln firas på slottet

Pressmeddelande
2012-09-18

Den 27 september firas upptäckten av Higgs partikel i Rikssalen på Uppsala slott, med öppna populärvetenskapliga föreläsningar av den ledande Cern-fysikern Fabiola Gianotti och nobelpristagaren Frank Wilczek. Allmänhet och media hälsas välkomna.

Fysiker världen över gläds åt upptäckten i somras av den så kallade ”Higgspartikeln” vid laboratoriet Cern i Schweiz. Partikelns existens har länge varit en het diskussionsfråga bland forskarna. Ett vad ingicks mellan nobelpristagaren Frank Wilczek och fysikprofessorn Janet Conrad under en konferensmiddag på Uppsala slott 2005. Kommer man att hitta partikeln eller inte?

Frank Wilczek fick rätt och nu träffas fysikerna återigen på slottet för att gratulera honom och för att berätta för alla intresserade om upptäckten och om partikeln.

– Det är fysikens mest vältestade teori för materiens grundläggande struktur och krafter. När man ska förklara hur universum uppstod ur ”big bang” så klarar man sig inte utan den. Den förklarar också de minsta partiklar och grundläggande krafter som verkar i atomen och dess kärna, förklarar Tord Ekelöf, professor i elementarpartikelfysik vid Uppsala universitet och ledare för Uppsalagruppen på CERN som bidragit till arbetet bakom upptäckten och nu deltar i mätningarna av egenskaperna hos den nyupptäckta neutrala Higgspartikeln.

Program:
-    Introduktion av Tord Ekelöf, professor Uppsala universitet
-    Fabiola Gianotti, talesperson för Atlasprojektet vid CERN, berättar om upptäckten
-    Professor Janet Conrad, Massahussetts Institute of Technology, USA, gratulerar vinnaren av vadet
-    Nobelpristagaren professor Frank Wilczek, Massahussetts Institute of Technology, USA, berättar om partiklen och varför upptäckten är viktig.

Läs mer om vadslagningen: www.tiny.cc/higgsbet

Tid: 27 september kl. 15.30-17.00
Plats: Uppsala slott, Rikssalen

Frågor och intervjuförfrågningar: Anneli Waara, 070-425 07 18 eller mejl presskontakt@uadm.uu.se