Nyheter och press

Sista april-firande med traditioner

Pressmeddelande
2013-04-23

Nu startar nedräkningen inför Valborgs-firandet i Uppsala på allvar. Den digitala klockan finns återigen på plats på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong för att räkna ned till mösspåtagningen den sista april klockan 15.00.

Sista april – Valborgsmässoafton - är årets största studenthögtid i Uppsala med forsränning, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, OD i universitetsaulan/universitetsparken, vårsång vid Gunillaklockan och bal på slottet. Det är en folkfest som lockar både studenter, Uppsalabor och besökare från när och fjärran.

Uppsala universitet vill lyfta fram de traditioner som ligger bakom firandet av sista april i Uppsala. Mycket av det vi förknippar med valborgs-firandet har sitt ursprung från mitten av 1800-talet, då Uppsalas studenter bestämde sig för att skapa egna traditioner kring Valborgsmässoafton.

Mösspåtagningen i Carolinabacken är ett exempel på en tradition med gamla anor. Studentmössan fick ursprungligen bäras endast under sommarhalvåret, och fick tas på tidigast på eftermiddagen den sista april. På 50-talet kom dåvarande rektor Torgny Segerstedt på idén att skapa en ceremoni runt det faktum att studenterna bytte vintermössan mot sommarmössan på eftermiddagen den sista april– det blev mösspåtagningen som än idag äger rum i Carolinabacken.

Sedan slutet av förra veckan finns den digitala klockan på plats på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva för nedräkning till mösspåtagningen klockan 15. När den står på noll är klockan 15.00 den sista april och rektor Eva Åkesson kommer att vinka med sin studentmössa från balkongen för att hälsa våren välkommen.

Uppsala universitet lanserar även en nyproducerad webbfilm om mösspåtagningen i Carolinabacken. Filmen finns på hemsidan. Där hittar du också ytterligare filmklipp som berättar mer om bakgrunden till traditionerna kring studenternas sista april.

– Kom och upplev mösspåtagningen i Carolinabacken. De som hinner först kan hämta ut årets sista-april-pin, säger Gisella Bengtsson, universitetets projektledare för Sista april.

Hålltider för studenternas Valborgsfirande - Sista april i Uppsala

07:00-09:30 Grötfrukost

10:00 Forsränningen i Fyrisån

11:30-14:30 Sillunch - klassisk sillunch på Uppsala Konsert & Kongress

14.45-14.59 Utdelning av årets sista april-pin (begränsat antal)

15:00 exakt. Mösspåtagningen i Carolinabacken. Studenterna springer ned för Carolinabacken. Tala om att du kommer på Facebook.

15:15 OD:s konsert i universitetsaulan/universitetsparken.

15:30 Champagnegalopp på nationerna

21:00 Curator curatorum håller vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott. Gunillaklockan ringer och Allmänna Sången sjunger.

För mer information, kontakta Gisella Bengtsson, projektledare, tel: 018-471 1936, 070-425 06 08, e-post: gisella.bengtsson@uadm.uu.se
För pressbilder från inspelningen av filmklippen, kontakta Gisella Bengtsson.