Pressinbjudan med pressvisning: SciLifeLab i Uppsala på plats i Navet

Pressmeddelande
2014-04-08

Sedan det första spadtaget togs i maj 2012 har en unik forskningsmiljö skapats för SciLifeLabs verksamhet i en ny tillbyggnad vid Biomedicinskt Centrum. Nu är det inflyttat och klart och imorgon den 9 april invigs de nya lokalerna under festliga former. Medierna hälsas välkomna till en särskild pressvisning på förmiddagen.

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är Sveriges hittills största satsning på forskning inom life science. Det är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet och erbjuder tekniska resurser och expertis till forskare över hela Sverige. För att möta den utmaningen har Uppsala universitet tillsammans med Akademiska Hus låtit bygga en nationell mötesplats för forskning.

I samband med att byggnaden Navet på 3 000 kvadratmeter uppförts på en av innergårdarna vid Biomedicinskt Centrum (BMC) har också omkring 8 000 kvadratmeter befintlig yta i de omkringliggande delarna av BMC byggts om. Flera forskargrupper och personal vid SciLifeLab har flyttat sin verksamhet dit från bland annat Rudbecklaboratoriet och Akademiska Sjukhuset. Det finns också gott om plats för gästforskare från både svenska och utländska lärosäten. Arkitekturen är designad för att inspirera till möten med ett öppet torg i kärnan.

Vid pressvisningen berättar Kerstin Lindblad-Toh, Co-director vid SciLifeLab, om lokalernas betydelse för forskningen, och fastighetschef Christian Jönsson och projektledare Anders Pohl från Akademiska Hus berättar om utmaningen att bygga ett helt hus på en innegård till en befintlig byggnad. Det erbjuds också möjlighet att tala med forskare.

Talare vid invigningen, som äger rum senare på eftermiddagen, är rektor Eva Åkesson, utbildningsminister Jan Björklund, director Kerstin Lindblad-Toh samt David Carlsson, regiondirektör Akademiska Hus. Medverkar gör även ett stort antal forskare knutna till SciLifeLab samt fler medarbetare från Akademiska Hus.

Tid och plats:
Pressvisning 9 april, kl. 11:00, samling i entrén till SciLifeLab, Husargatan 3. Medierna visas runt av Kerstin Lindblad-Toh, Christian Jönsson och Anders Pohl.

Invigningen äger rum samma dag kl 15:00-17:00. Invigningsceremonin sker kl 16.00 vid mötestorget. Talarlistan finns på www.sclilifelab.se/navet  

Anmälan och mer information: Sara Engström, kommunikatör SciLifeLab, mobil: 070-425 05 25, e-post: sara.engstrom@scilifelab.uu.se

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifelab är en nationell resurs och ett samarbete mellan fyra universitet: Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet.