Pressinbjudan från Uppsala universitet och Svenska kyrkan: Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka

Pressmeddelande
2014-04-09

Onsdag 23 april öppnas Erik den heliges skrin i Uppsala domkyrka. Det finns två syften. Forskarna ska göra medicinska studier såsom röntgen, osteoporosmätningar och DNA- analys. Sveriges äldsta kungakrona ska för första gången visas för allmänheten i Svenska kyrkans utställning ”Himlen är här”, då Uppsala firar 850 år som ärkebiskopssäte.

Media hälsas välkomna till en pressträff där representanter från Svenska kyrkan och Uppsala universitet berättar om projekten.

–    Det är inte ofta man får öppna ett sådant här relikskrin, så det är praktiskt att vi kan samordna våra båda projekt till ett och samma tillfälle. Senast vi öppnade skrinet var år 2000, berättar domkyrkokaplan Lars Åstrand som var med även då. Inga naturvetenskapliga undersökningar gjordes då. Och tack vare jubileums-utställningen kan vi denna gång låta alla få se kungakronan, en verklig skatt i vårt gemensamma kulturarv.

Vid pressvisningen berättar Sabine Sten, professor i osteoarkeologi vid Uppsala universitet Campus Gotland, om forskningsprojektet. Vilka frågor väntar sig forskarna få svar på? Varför är de intresserade av Erik den heliges ben i en benskörhetsstudie? Är det verkligen Eriks kvarlevor? Kom han från Västergötland eller Uppland? Medverkar gör forskarkollegor med olika specialkunskaper i projektet.

Kronan i skrinet är inte helt intakt. Hur såg den ut? Som den avbildades på 1800-talet på Eriksstatyn vid domkyrkans port? Eller som i 1900-talstolkningen i Stockholms stadsvapen? Herman Bengtsson, docent vid Upplandsmuseet, presenterar de teorier som finns.

Domprost Annica Anderbrant berättar om Svenska kyrkans roll att i 850 år förvalta ett kulturarv. Projektledare Helene Warpe Nymansson berättar om arbetet bakom kulisserna med att göra det tillgängligt för allmänheten i utställningen ”Himlen är här”.

Närvarande finns även metallkonservator Annmarie Christensson som hanterar kronan samt domkyrkans textilkonservator Anna Ehn Lundgren som tar hand om tygerna i skrinet.

OBS! Anmälan krävs. Mejla presskontakt@uadm.uu.se. Besked om ackreditering kommer efter påsk. Antalet platser vid relikskrinet är begränsat. Några medier/fotografer erbjuds möjlighet att vara med en kort stund vid själva öppnandet. Övriga följs till Erikskoret eller ut ur kyrkan. Domkyrkan är låst medan hanteringen av relikerna pågår.

Program för pressträff:
8.55 Samling vid domkyrkans huvudingång för insläpp i den låsta kyrkan.
9.00 Välkomnande i högkoret. Viktig information om förutsättningarna.
9.05 Vem var Erik? Resumé av de senaste 850 åren.
9.10 Presentation av Svenska kyrkans utställning ”Himlen är här” och kungakronan.
9.20 Presentation av Uppsala universitets studie.
9.30 Tid för enskilda intervjuer.
10.00 Skrinöppning. Ackrediterade medier samlas vid Finstakoret för fototillfälle. Övriga ges möjlighet att fotografera målningar i Erikskoret och höra forskarnas nytolkning av dem.

Fakta
Erik Jedvardsson var kung i Sverige på 1150-talet och dödades 18 maj 1160 av en annan tronkrävare, Magnus Henriksson, i samband med att han firade gudstjänst där domkyrkan står idag. Mirakel sades ske efter kungens död och han blev Sveriges nationalhelgon, Erik den helige. Han är avbildad med sin krona i Stockholms stadsvapen. Kronan i Svenska kyrkans logotyp har samma ursprung. Uppsala, nuvarande Gamla Uppsala, blev ärkebiskopssäte 1164. 1257 togs Eriks kvarlevor upp ur sin grav och lades i ett relikskrin. 1273 flyttade ärkebiskopen och relikskrinet med Erik den heliges ben till staden Östra Aros, nuvarande Uppsala, där man just hade påbörjat bygget av sin nya jättekyrka.

Utställningen ”Himlen är här” pågår i Uppsala domkyrka 18 juni–16 november. Den är en del av Uppsalas 850-årsjubileum som ärkebiskopssäte och Svenska kyrkans satsning att tillgängliggöra kulturarvet. Fri entré. Mer information på www.himlenarhar.se.

Uppsala universitets forskning ingår i ett större tvärvetenskapligt forskningsprojekt för att lära mer om osteoporos (benskörhet) genom att undersöka skelett från medeltida individer och jämföra med dagens befolkning.

För mer information, kontakta:

Gunilla Leffler, pressansvarig Uppsala domkyrka, mobil: 0766-22 58 05, e-post: gunilla.leffler@svenskakyrkan.se

Anneli Waara, pressansvarig Uppsala universitet, mobil: 070-425 07 18, e-post: anneli.waara@uadm.uu.se