Nyheter och press

Dags för årets religiösa mästerverk

Pressmeddelande
2014-10-17

Körcentrums ”Sacred Pearls” har blivit både en succé och en tradition. Konserten äger rum första söndagen i november på Uppsala Konsert & Kongress. Finalen med Händels Hallelujakör framförd av samtliga körer och hela publiken ingår självklart i programmet även i år. Den 2 november är det dags igen.

Detta är femte året i rad som konserten arrangeras. Succén från tidigare år har gjort att det varit självklart för alla inblandade parter att genomföra evenemanget igen. och Idén om att göra Sacred Pearls till en tradition har fått genomslag.

-   Man brukar säga att det ska vara något nytt varje gång, men det här upplägget känns så bra så det bara måste göras om! Däremot är förstås alla pärlor under konserten nya, säger Stefan Parkman, dirigent och föreståndare för Uppsala universitets Körcentrum.

Tillsammans med Gustaf Sjökvist leder han Uppsala Akademiska Kammarkör, Gustaf Sjökvists Kammarkör och Bergslagens Kammarsymfoniker genom konserten Sacred Pearls den 2 november. Medverkar gör också stjärnsopranen Emma Vetter.

Eftersom konserten i år infaller på Alla Själars dag, är det naturligt att ta med satser ur olika kompositörers dödsmässor, Requiem, i programmet, men likväl inbjuds publiken, som avslutning, till allsång uppe på scenen i Stora salen tillsammans med alla medverkande ensembler. Hallelujakören ur Händels Messias övas in stämvis under konsertpausen tillsammans med medlemmar ur körerna.

Ur konsertprogrammet:
Satser ur Brahms Requiem och Verdis Requiem samt musik av bl.a. Händel och Rossini.
Tid och plats: Söndag 2 november 2014, kl. 16.00,  Stora salen, Uppsala Konsert & Kongress

Konserten föregås av ett seminarium med titeln ”Musiken i sorgen och glädjen”.
Medverkande: Anders Wejryd, Susanne Rosenberg, Birgitta Wikmark och Jan Fagius.
Samtalsledare är Körcentrums forskningssamordnare Gunnel Fagius.

Seminariet hålls i Sal C på Uppsala Konsert & Kongress kl. 14.30-15.30.

Arrangör: Uppsala universitets Körcentrum i samverkan med Uppsala Konsert & Kongress

För mer information, Gustaf Bäckström, producent, Uppsala universitets Körcentrum tel: 018-471 62 06, 073-567 40 67, eller gustaf.backstrom@musik.uu.se