Nyheter och press

Offentlighetsprincipen i fokus i årets Forsskålsymposium

Pressmeddelande
2014-11-12

Välkommen till en eftermiddag med intressanta reflektioner och diskussioner kring offentlighetsprincipen och de utmaningar som den står inför i det moderna samhället. Deltar gör bland andra före detta Justitieombudsmannen Hans Gunnar Axberger, Sven Bergman från Uppdrag granskning och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.  Offentlighetsprincipen har en historisk och stark ställning i svensk rätt och i det svenska politiska systemet, vilket bla

Professor David Goldberg talar om den globala spridningen av Forsskåls tankar och idéer i vår nutid.

Eftermiddagen avslutas med en paneldebatt om hur vi kan skydda och förstärka offentlighetsprincipen under ledning av Olof Petersson, tidigare professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och SNS, samt författare till boken Herbert Tingsten – vetenskapsmannen.

Paneldeltagare är:
• Shirin Ahlbäck Öberg, prodekan och docent i statskunskap
• Hans-Gunnar Axberger, ‪fd. JO och professor i medierätt‬‬‬
• Sven Bergman, journalist, SVT Uppdrag granskning
• Nils Funcke, publicist och yttrandefrihetsexpert
• Josef Pallas, docent i företagsekonomi
• Niklas Skeri, journalist, UNT.

Tid och plats: 21 november klockan 13.15-16.00 i Orangeriet i Linnéträdgården. Ingång sker via Linnégatan 6.

För mer information kontakta Per-Olov Hammargren tel: 018-471 2072, e-post: Per-Olov.Hammargren@jur.uu.se

Arrangörer är Juridiska fakulteten (där Forsskål var docent) tillsammans med Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa. Symposiet är öppet för allmänheten och ingen föranmälan behövs.

Läs mer om Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa.

Peter Forsskål var filosof, nationalekonom, orientalist och botanist vid Uppsala universitet gav under kuppartade former ut en skrift om tryckfrihet 1759. Han blev en av den politiska liberalismens främsta pionjärer i Sverige och Finland. Forsskål var lärjunge till Linné och gav sig 1761 ut på en forskningsexpedition till den Arabiska halvön. I Jemen drabbades han av malaria och dog två år efter avresan från Sverige.