Åter klingar Mahler i Universitetsaulan

Pressmeddelande
2014-11-18

Mahlers fjärde symfoni framförs den 22 november av Kungliga Akademiska kapellet under ledning av Stefan Karpe. Solist är operasångerskan Alexandra Büchel.

Gustav Mahlers fjärde symfoni i G-dur är hans kortaste symfoni, men inte mindre vacker för det. Här använder Mahler heller inte lika många instrument som han brukar i sina symfonier. Den fjärde symfonin är, liksom de första tre, inspirerad av den tyska folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn (Det underbara hornet).

Symfonin uruppfördes den 25 november 1901 i München under Mahlers egen ledning.

Sången Das Himmlische Leben (Livet i himlen) i fjärde satsen är central i den fjärde symfonin och Mahler skriver själv i ett brev: ”De tre första satserna är var och en tematiskt relaterade till den sista satsen”. Das Himmlische Leben skrevs först som en fristående sång.

- Att en ”enkel” sång får en sådan betydelse för en symfoni på över femtio minuter, som den fjärde symfonin tar att framföra, var på den tiden den uppfördes ovanligt och visade sig dessutom svårförståeligt för publik och kritiker, säger Stefan Karpe.

Även Henri Dutilleux’ sångcykel Correspondances ges vid samma konsert. I Correspondances har Dutilleux tonsatt brev och dikter, t.ex. ett brev från konstnären Vincent van Gogh till brodern Theo. Gemensamt för samtliga texter är att de har en känsla för mystik.

Alexandra Büchel, koloratursopran, är utbildad vid Operastudio ’67, Bel Canto Institute i Florens och Operahögskolan i Stockholm och sjunger de flesta roller i koloraturfacket.

Konserten kommer dagen efter, den 23 november, att framföras i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm.

Konsert
Lördag 22 november 2014, kl. 15.00, Universitets aula, Uppsala
Söndag 23 november 2014, kl. 17.00, Gustaf Vasa kyrka, Stockholm
Dirigent: Stefan Karpe

Biljetter köps via www.ticnet.se eller i entrén på konsertdagen. Barn/Studenter går gratis. Barn/Stud.-biljetter delas ut på konsertdagen samt i Uppsala universitets reception, S:t Olofsgatan 10 B, t o m den 21 november.

Mer information: Emelie Gustafson, projektadministratör, emelie.gustafson@musik.uu.se, tel. 018-471 13 07 eller 070-167 92 10