Nyheter och press

Nyutvecklad metod stänger av eller slår på gener

Pressmeddelande
2014-12-01

Gener är avgörande för hur allt levande blir till, utvecklas och fungerar. En ny metod från en forskargrupp vid Uppsala universitet gör det möjligt att kunna studera vilka gener som gör vad genom att stänga av eller slå på dem.

- Det är som att placera en strömbrytare framför genen och vi kan sätta strömbrytaren framför vilka gener som helst, säger Magnus Lundgren, forskarassistent vid institutionen för cell- och molykelärbiologi, som leder forskargruppen.

Strömbrytaren består av ett protein, Cascade, och en utbytbar bit RNA i proteinet talar om vilken gen som ska stängas av. Att förändra gener är det vanligaste sättet att ta reda på vad de gör, men med den nya metoden behöver inte genen själv påverkas. Verktyget är viktigt för medicinsk och biologisk forskning men är även värdefullt för att skräddarsy industriellt viktiga mikroorganismer, till exempel för framställning av biobränslen.

Metoden demonstrerades genom att slå av en gen som gör bakterier självlysande, men skulle kunna användas på i princip vilken livsform som helst. Cascades naturliga funktion är att skydda bakterier från virus, ett system som kallas CRISPR. Det nya verktyget är det senaste i en hel våg av nya genetiska metoder baserade på CRISPR som i grunden förändrar hur många forskare arbetar, och även möjliggör behandling av ärftliga sjukdomar.

För mer information kontakta Magnus Lundgren, E-post: magnus.lundgren@icm.uu.se Telefon: 018-471 4595, Mobil: 0709-610181

Devashish Rath, Lina Amlinger, Mirthe Hoekzema, Praneeth Reddy Devulapally och Magnus Lundgren (2014) Efficient programmable gene silencing by Cascade, Nucleic Acids Research, DOI: 10.1093/nar/gku1257

Bilder för nedladdning:
Magnus Lundgren