Nyheter och press

Uppsala universitet sätter upp West Side Story

Pressmeddelande
2015-01-30

Efter två lyckade operasatsningar sätter nu Uppsala universitet upp Leonard Bernsteins musikal West Side Story med premiär den 5 november. Planeringen är i full gång och auditions anordnas under mars på flera platser i landet, i Uppsala den 15 mars.

West Side Story är en av 1900-talets populäraste musikaler och en modernare version av Shakespeares Romeo och Julia. Handlingen kretsar kring främlingsfientlighet, utanförskap och gängmentalitet i stadsmiljö, men också kring drömmar och längtan efter ett annat liv.

- Musikalen är en viktig del i Uppsala universitets satsning ”Den goda staden”, ett större samverkansprojekt där vi vill koppla ihop kultur och vetenskap och sätta fokus på frågor om utanförskap och gemenskap. Det är angeläget när yttrandefrihet och demokrati, mångfald och lika villkor – självklara värden för ett universitet – på olika sätt hotas i vår omvärld, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Uppsala universitets symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet, med dirigenten Stefan Karpe, utgör stommen i musikalen tillsammans med regissören Dan Turdén och koreografen Dorte Olesen. För scenografin och kostymdesignen står Nina Fransson, för ljusdesign P-J Jansson och Anna Liv Jonsson är producent. Föreställningen kommer att byggas upp runt några noggrant utvalda unga professionella musikalartister i de bärande rollerna. Men liksom i de operor som universitetet tidigare satt upp blir ensemblen en mix av professionella och amatörer. En målsättning är att hitta talanger från alla möjliga bakgrunder och miljöer.

- Berättelsen i West Side Story innehåller många dagsaktuella och brännheta frågor. Tematiken kring ungdomars verklighet känns också inskriven i den kraftfulla musiken. Vi ska göra en nyläsning av materialet och föra den in i vår tid på ett oväntat sätt som frigör West Side Story från traditionens ok. Det är också unikt att få chansen att regissera West Side Story med en större orkester än vad någon annan uppsättning i Sverige haft, säger Dan Turdén.

- Detta kan bli ett fantastiskt projekt med föreställningen som nav. Musikalens tema stimulerar till samtal om många angelägna ämnen och vid sidan av repetitionerna finns det alla chanser för ensemblen att mötas och utbyta tankar, säger Stefan Karpe.

Föreställningen ges i Svandammshallarna och provsjungningar anordnas i flera städer, med början i februari:

1 mars Umeå
8 mars Göteborg
15 mars Uppsala
16 mars Callback i Uppsala

Information om auditions finns på www.uu.se

Föreställningen spelas vid tio tillfällen i november 2015 och integreras med andra aktiviteter kring utanförskap, integration och gemenskap inom ramen för samverkanprojekten där fler av Uppsalas aktörer inbjuds att delta. Exempel på planerade aktiviteter är seminarier och föreläsningar för allmänhet och skola om framtidsfrågor som berör ett gott liv i staden.

Fakta West Side Story: Tillsammans med koreografen Jerome Robbins skapade tonsättaren och dirigenten Leonard Bernstein, samt textförfattarna Stephen Sondheim och Arthur Laurents, en modern, funkig version av Shakespeares Romeo och Julia när de flyttade handlingen från Verona till västra Manhattan i slutet av 1950-talet. Musikalen ställer sig på ungdomarnas sida i en brutal tillvaro där vuxenvärlden abdikerat. Två gäng strider om kontrollen över en bit gata. Det börjar som en lek men utvecklas till en våldsam konflikt, där två unga män mister livet. Mitt i konflikten träffas Maria och Tony, tillhörande varsitt gäng, och upplever sin första stora kärlek.

Fakta operauppsättningar vid Uppsala universitet: Uppsala universitet har tidigare satt upp Tosca (2008) och Otello (2010) i regi av Wilhelm Carlsson. Ensemblen bestod av talangfulla amatörer samt de professionella solisterna Emma Vetter, Michael Weinius och Fredrik Zetterström. Dirigent Stefan Karpe fick det internationella Puccini-priset för Tosca, som andra svensk genom tiderna. Den första var Birgit Nilsson. Otello blev utnämnd av operatidskriften Opus, som Årets musikproduktion i Sverige, i konkurrens med de stora operahusen.

Kontaktperson: producent Anna Liv Jonsson, mobil: 070-425 05 48, annaliv.jonsson@uadm.uu.se